Bojkot sjednice Vlade Španije: U Barseloni blokirano 20 ulica, angažovano 9.000 policajaca
Foto: BBC

Bojkot sjednice Vlade Španije: U Barseloni blokirano 20 ulica, angažovano 9.000 policajaca

U Barseloni se danas održava sjednica Vlade Španije, a tim povodom katalonske separatističke organizacije pozvale su na protest u okviru kojeg je od jutros blokirano 20 gradskih ulica. Za sigurnost u Barseloni danas je zaduženo 9.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Sjednicom Vlade Španije u Barseloni danas predsjedava Pedro Sančez. Na proteste u Barseloni pozvala je organizacija pod imenom Komitet za odbranu i nezavisnost (CDR), koja je postala poznata po nasilju na proseparatističkim protestima u Barseloni. 

Demonstranti blokadom ulica nastoje presjeći Barselonu s okolnim gradovima. U sklopu protesta djelimično su zatvoreni ulazi u luke Barselona i Taragona, kao i na aerodrome El Prat i Reus. 

Potvrđeno je takođe da zbog protesta ne saobraćaju autobuske kompanije na relaciji Barselona - Andorra. 

Osim nevladinih organizacija, protest u Barseloni podržali su i studenti koji su od jutros bojkotovali predavanja. Studenti poručuju kako odluka Vlade Španije da održi sjednicu u Barseloni predstavlja provokaciju za Kataloniju.

Pojedini sindikati takođe su za danas najavili dvosatni štrajk. 

Sjednica Vlade Španije će biti održana u zgradi po imenu Llotja de Mar, a ispred zgrade su takođe najavljeni mirni protesti. 

U Barseloni su preduzete visoke mjere sigurnosti povodom protesta, a za sigurnost je zaduženo najmanje 9.000 pripadnika španske policije i žandarmerije, kao i pripadnika lokalne policije u Kataloniji. Navodi se kako je ovo prvi put da španska nacionalna policija i katalonska rade zajedno. 

Španski premijer Sančez sinoć je doputovao u Baselonu te je održao sastanak s predsjednikom katalonske vlade Kimom Torom. Nakon sastanka je saopšteno da je donešna odluka za "pokretanje konstruktivnog dijaloga za pronalazak demokratskog rješenja katalonskog pitanja". 

Predstavnici španske opozicione Narodne partije osudili su ovaj sastanak.

Lider partije Pablo Kasado kazao je da je sramotno što je Sančez održao sastanak s Torom "kao da je on predsjednik druge države". 

Prošle godine, katalonske vlasti su održale ilegalni referendum, a potom jednostrano proglasile nezavisnost koja nije naišla na međunarodnu podršku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.