SAD će nastaviti sa podrškom crnogorskim odbrambenim kapacitetima
Rajnke kod Boškovića

Rajnke kod Boškovića

SAD će nastaviti sa podrškom crnogorskim odbrambenim kapacitetima

Ministar odbrane, Predrag Bošković, sastao se danas sa novoimenovanom ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke koja je boravila u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

Ministar Bošković poželio je ambasadorki uspješan mandat u Crnoj Gori, te izrazio uvjerenje da će odlična saradnja Ministarstva odbrane i Ambasade SAD nastaviti da se razvija na obostrano zadovoljstvo.

Bošković se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija. On je podvukao značaj sveobuhvatne i kvalitetne saradnje u domenu odbrane, posebno u školovanju i usavršavanju pripadnika Vojske Crne Gore, učešću na zajedničkim vježbama i obukama, kao i unaprjeđenju postojećih odbrambenih kapaciteta, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar je upoznao ambasadorku Rajnke sa prioritetima u modernizaciji Vojske Crne Gore, sa posebnim fokusom na strateški okvir i jačanje nivoa interoperabilnosti, kao i budućim planovima za razvoj crnogorskog odbrambenog sistema.

“Ministarstvo odbrane istrajno je u namjeri da u potpunosti modernizuje Vojsku Crne Gore u skladu sa najvišim standardima i aktuelnim bezbjednosnim izazovima, u cilju formiranja kvalifikovanih i kvalitetnih oružanih snaga doraslih nacionalnim, regionalnim, ali i globalnim zadacima”, istakao je Bošković.

Govoreći o bezbjednosti regiona,  Bošković je apostrofirao ulogu crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom u 2018. godini.

On je izrazio i zadovoljstvo podrškom SAD u domenu jačanja regionalne bezbjednosne saradnje. Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti aktivno da promoviše evroatlantske vrijednosti, kao i NATO politiku otvorenih vrata.

Ambasadorka Rajnke izrazila je zadovoljstvo aktuelnim nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, te ukazala na spremnost i posvećenost da se ona dodatno unaprijedi.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Crna Gora predstavlja regionalnog lidera u domenu evropskih i evroatlantskih integracija, te izrazila očekivanje da će Crna Gora nastaviti da adekvatno sprovodi reforme koje proizilaze iz EU agende.

Rajnke je istakla da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da snažno podržavaju dalji razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, te apostrofirala posvećenost i doprinose Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i regionalnoj stabilnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.