Za godinu dana 10 hiljada nezaposlenih manje
Suljo Mustafić, foto: AA

Bez posla 8.834 visokoškolca, među kojima je 286 specijalista i magistara i 15 doktora nauka

Za godinu dana 10 hiljada nezaposlenih manje

U Crnoj Gori više od 41 hiljade građana nalazi se na evidenciji nezaposlenih, od čega su veća polovina žene. Iako je trend nezaposlenosti u padu u odnosu na 2017. godinu, i dalje je bez posla skoro devet hiljada visoko obrazovanih građana.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore organizovao je danas godišnju konferenciju, na kojoj su predstavljeni rezultati rada u godini koja je na izmaku. 

Direktor ove ustanove Suljo Mustafić poručio je da je godinu na izmaku obilježila bolja slika na tržištu rada - kontinuirani pad registrovane nezaposlenosti, sa stopom znatno nižom nego lani. 

"Na kraju prošle godine iznosila je 22,09 odsto, a sada 18,03 odsto. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju 2018. godine nalazi se 41.840 nezaposlenih, što je za 10 hiljada manje u odnosu na 2017. godinu. Više od polovine su žene, 58,49 odsto. Bez posla su 8.834 visokoškolca, među kojima je 286 specijalista i magistara i 15 doktora nauka", kazao je Mustafiić, javlja Anadolija.

2018122123405271740084376Web

Godišnja konferencija ZZZCG, foto:AA

On je istakao da su poslodavci posredstvom Zavoda oglasili 29.029 slobodna radna mjesta. 

"Najviše se zapošljavalo u sektorima ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima i građevinarstvu", kazao je Mustafić. 

Posredstvom Zavoda, ove godine je angažovano 9.229 domaćih radnika na sezonskim poslovima. 

"U ovoj godini su izdate više od 22.964 dozvole za rad i zapošljavanje stranaca, što je 22 odsto više nego prošle. Ovaj alarmantno veliki podatak ukazuje na činjenicu da se ne koristi potencijal domaće radne snage", rekao je Mustafić. 

Na pitanje kako gleda na najnoviju odluku Njemačke, koja je pripremila zakon o useljavanju stručne radne snage, odnosno zapošljavanju građana iz država izvan EU, Mustafić odgovara da je prisutan regionalni trend odlaska radnika. 

"Taj regionalni trend radne snage, najproduktivnije i najkvalifikovanije je prisutan u svim zemljama regiona. Na svim regionalnim konferencijama govorimo o ovom vidljivom trendu priličnog odliva domaće radne snage. To je ono što će vjerovatno biti i u narednom periodu, ali mi se moramo truditi s više strana. Prvo, da domaćem radniku ponudimo kvalitetna radna mjesta u realnom sektoru, a s druge strane, da pokušamo da najbolje i najkvalitetnije radnike nagradimo s boljim platama i uslovima rada. Ovo je prevashodno apel na poslodavce", istakao je Mustafić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.