Profesori nisu znali za izmjenu Statuta, UCG negira
UCG

Profesori nisu znali za izmjenu Statuta, UCG negira

Izmijenjeni i dopunjeni Statut Univerziteta Crne Gore našao se juče na sjednici Vlade, koja ga je i usvojila, piše Pobjeda.

Iako pojedini profesori smatraju da u proceduri izrade ovog akta nije bilo otvorenosti zbog izostanka neke vrste javne rasprave, sa Univerziteta Crne Gore rečeno je Pobjedi da je sve rađeno transparentno, studiozno i dugotrajno, uz više interakcija na relaciji Univerzitet, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke i Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Crne Gore.

Upitani zašto je ovaj akt Upravni odbor ove sedmice hitno usvojio, a potom proslijedio Vladi, te koji su razlozi za izmjene koje se odnose na smjene dekana ili direktora organizacionih jedinica i može li se to tretirati kao potencijalno zastrašivanje i svojevrsni pritisak da moraju da budu “poslušni”, sa Univerziteta su naveli da je njihova obaveza bila usaglašavanje Statuta Univerziteta sa Zakonom o visokom obrazovanju, kao i osnivanju nove univerzitetske jedinice i način izbora rukovodioca te ustanove. Ističu da je to bila obaveza Univerziteta po osnovu projekta Centar uzvrsnosti BioICT.

“Nema suštinskih promjena u dopunjenim članovima Statuta koji definišu način razrješenja dekana”, naveli su oni.

Smatraju da će izmijenjeni Statut doprinijeti efikasnijem i racionalnijem funkcionisanju Univerziteta.

“I konačno, u proceduri i načinu donošenja statutarnih izmjena sve je urađeno po Zakonu i bez proceduralnih grešaka”, naveli su sa UCG.

I dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević smatra da su nova rješenja dobra i on ih apsolutno podržava.

“Onaj ko je uspješan ide naprijed, a onaj ko nema znanja, energije, on mora da ustupi mjesto nekom boljem. Ovakvim rješenjima se pojačava efikasnost u radu”, rekao je on.

Kategoričan je da se na nove odredbe koje se odnose na razrješenje dekana nikako ne može gledati kao na vid zastrašivanja, jer je njihova poenta da ,,jačaju odgovornost” i sprečavaju da se neko ,,uljuljkava” smatrajući da mu je pozicija garantovana.

“Svako mora da se dokazuje i pokaže dogovornost. Ako nijeste uspješni, molim lijepo. Onaj ko ne može da prati trendove mora jednostavno da odstupi”, poručio je.

Rakočević je uvjeren i da je procedura tokom izrade ovog akta bila transparentna. Sve aktivnosti, kako kaže, koje se pokreću na UCG su uvijek takve i stalno se obavljaju konsultacije oko bilo kakvog akta.

“Uključena je kompletna akademska zajednica… Bio sam uključen i u ovu proceduru i imao sam uvid u prijedlog. Mogli smo da damo sugestije, ali nijesam imao nijednu primjedbu”, rekao je on.

Dekan Filološkog fakulteta Dragan Bogojević je, međutim, saznao iz Pobjede da su urađene i usvojene izmjene Statuta UCG.

“Nijesam upoznat sa ovim prijedlogom i ne želim da ga komentarišem dok ga ne pročitam”, rekao je on kratko.

U ovu priču niko nije uključio ni dekana Građevinskog fakulteta Srđu Aleksića. On je za Pobjedu kazao da je zatečen pitanjem kako gleda na izmijenjeni Statut, jer nema nikakve informacije o tome.

“Stoga nijesam u mogućnosti komentarisati dokument koji nijesam imao na uvid. Načelno, izmjene i dopune Statuta nekog sistema bi po pravilu trebalo da vode unapređenju njegovog funkcionisanja… Prema Statutu UCG-a, Upravni odbor donosi Statut i druge opšte akte Univerziteta. Svakako da kakvoći prijedloga jednog tako važnog dokumenta ne bi škodilo prethodno mišljenje šire akademske zajednice”, rekao je on.

Istakao je i da pretpostavlja da dekani i direktori organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore predano rade svoj posao, te da je svaka sumnja u nesavjesno obavljanje suvišna.

“U suprotnom, predmetni član ne doživljavam kao višak”, rekao je Aleksić.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Vladimir Pešić, bivši član Upravnog odbora, negoduje, što prilikom izmjene Statuta ,,prvi put nije bilo javne rasprave”.

“Nije jasno ni šta je razlog za ovu hitnost. Ne može se, takođe, mijenjati nešto što je funkcionisalo sve vrijeme trajanja Univerziteta, a to je da fakulteti sa više od 25 nastavnika izjednačavaju sa fakultetima koji imaju nekoliko zaposlenih”, rekao je on.

Izmijenjenim Statutom, između ostalog, je ukinuta odredba koja omogućava većim fakultetima koji imaju više od 25 zaposlenih da imaju dva predstavnika u Senatu, već će svi imati po jednog.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.