Gvozdenović: Odbor nastavlja rad i ako ne dođu sve partije
Branimir Gvozdenović

Radno tijelo ima ambiciozan plan koji je važan za dalji evropski put CG

Gvozdenović: Odbor nastavlja rad i ako ne dođu sve partije

Predsjednik Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović pozvao je sve parlamentarne partije da aktivno i konstruktivno učestvuju u radu tog tijela. On je za Pobjedu kazao da, i ako se sve partije ne odazovu na njegov poziv, Odbor će nastaviti rad.

''Dijalog u Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva treba nastaviti, jer ovo radno tijelo ima ambiciozan plan rada koji je važan za dalji evropski put Crne Gore, a ovo je prilika da pozovem sve parlamentarne partije da uzmu aktivno i konstruktivno učešće u radu i budu fokusirani na njegove važne zadatke. Ukoliko se i ne odazovu sve parlamentarne partije, mi ćemo, kao odgovorni akteri na političkoj sceni, a gledajući interes Crne Gore i svakog njenog građanina, nastaviti sa radom'' – rekao je za Pobjedu Gvozdenović.

On je istakao da su već izabrani članovi Sekretarijata Odbora, te da je sa njima obavio konsultacije prošle sedmice.

''Zbog svega ovoga, a uprkos dvonedjeljnoj pauzi, aktivnosti Odbora se odvijaju, pa su tako već izabrani članovi Sekretarijata Odbora, koji će biti stručna, administrativna i tehnička pomoć. Nakon testova i intervjua, Komisija sastavljena od predstavnika Službe Skupštine predložila je najkompetentnije kandidate za članove Sekretarijata Odbora, a Generalni sekretar donio rješenje. Sa svim članovima Sekretarijata krajem prošle sedmice održao sam sastanak na kojem su dobili smjernice i glavna zaduženja, a poslata su im i ozbiljna istraživanja izbornog zakonodavstva zemalja regiona i EU sa najboljim primjerima u praksi, koje su uradile kolege iz Istraživačkog centra Skupštine Crne Gore, a koja će pomoći u daljoj pripremi za rad'' – poručio je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, ostvarena je i intenzivna komunikacija sa pridruženim članovima iz akademske zajednice i civilnog sektora.

''Oni su, kao ozbiljan partner u zajedničkom radu na dodatnom unapređenju demokratskog ambijenta u kojem građani iskazuju svoju volju, već poslali načelne sugestije koje će se, između ostalog, koristiti i kao smjernice koje ćemo uzeti u razmatranje'' – rekao je Gvozdenović.

On je kazao da je ostvarena i komunikacija sa ODIHR-om, Delegacijom EU i Venecijanskom komisijom.

''Ono što je važno je da je povratno izražena spremnost za svaki vid pomoći u budućoj intenzivnoj saradnji'' – istakao je Gvozdenović, dodajući da se još očekuju sugestije i prijedlozi od crnogorskih državnih organa i institucija.

Dodatne dopise, kazao je on, uputili smo i Ministarstvu kulture, Ministarstvu pravde i Vrhovnom sudu, od kojih očekuju sugestije i komentare u narednom periodu.

''Pred nama je ozbiljan rad i cijenim da će svi relevantni akteri na političkoj sceni prepoznati važnost rada u Odboru'' – istakao je Gvozdenović.

Demokratski front napustio je Odbor, kao i Skupštinu, nakon što je Nebojša Medojević 30. novembra stavljen u zatvor po nalogu Višeg suda. Demokrate i URA ne učestvuju u radu Odbora od početka njegovog formiranja. Odbor je do sada održao dvije sjednice. Posljednji put sastao se 27. novembra, kada je formirano sedam radnih grupa koje će biti odgovorne za različite oblasti.

Na istoj sjednici za pridružene članove izabrani su predstavnici MANS-a, CDT-a, Građanske alijanse, a u ime akademske zajednice – profesori Đorđe Blažić i Boris Bastijančić. Prva sjednica održana je 13. novembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.