Jedinice Vojske biće sposobne da samostalno brane državnu teritoriju, detektiv dužan da prijavi krivično djelo
Foto: Gov.me

Odluke sa današnje sjednice Vlade

Jedinice Vojske biće sposobne da samostalno brane državnu teritoriju, detektiv dužan da prijavi krivično djelo

Na današnjoj sjednici Vlade kojom je predsjedavao premijer Crne Gore Duško Marković donijet je Dugoročni plan razvoja odbrane 2019 – 2028. godine.

Radi se o osnovnom strateškom dokumentu planiranja odbrane kojim se utvrđuju dugoročni ciljevi i prioriteti razvoja, definišu buduće sposobnosti Vojske, sadržaj i dinamika njihovog razvoja, finansiranje i druga pitanja od značaja za funkcionisanje i razvoj sistema odbrane. 

Kako je pojašnjeno iz Vlade dostizanjem projektovanih sposobnosti obezbijediće se pokretne, održive i adekvatno opremljene jedinice, sposobne da samostalno i u saradnji sa saveznicima brane nezavisnost, suverenitet i državnu teritoriju Crne Gore, doprinose odbrani saveznika, učestvuju u međunarodnim misijama i operacijama podrške miru i pruže podršku civilnim institucijama prilikom suprotstavljanja različitim vrstama izazova, rizika i prijetnji nevojne prirode.

"U cilju ispunjavanja dodijeljenih NATO ciljeva sposobnosti, usaglašavanja važećeg zakona sa Zakonom o zaštiti i spašavanju i potreba za stvaranje uslova za slanje formacijskih jedinica Vojske Crne Gore u međunarodne snage u inostranstvu, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu", saopšteno je.

Vlada je donijela Strategiju za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i municijom, od 2019. do 2025. godine sa Akcionim planom za njeno sprovođenje.

"Ovim strateškim dokumentom doprinosi se izgradnji sveobuhvatnog i efikasnog sistema kontrole malokalibarskog i lakog oružja i municije, kroz uspostavljanje zakonodavnog okvira o kontroli naoružanja, smanjenje nelegalnih tokova, širenja i zloupotrebe vatrenog oružja, municije i eksploziva", kazali su iz Vlade.

Utvrđen je Predlog zakona o detektivskoj djelatnosti kojim se prvi put na cjelovit način uređuje ova oblast.

"Dokumentom su uređena prava i dužnosti detektiva, precizirani uslovi za izdavanje odobrenja za obavljanje detektivske djelatnosti, kao i uslovi za odgovorno lice u pravnom licu. Uređen je i postupak podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja i situacije u kojima ono može biti oduzeto", navodi se u saopštenju.

Propisana je dužnost prijavljivanja krivičnog djela za koje detektiv sazna u vršenju detektivskog posla.

"Jedna od ključnih novina predloženog zakona je uvođenje mogućnosti da od dana pristupa Crne Gore Evropskoj uniji detektivske poslove na teritoriji naše zemlje obavljaju detektivi drugih država EU, odnosno ugovornica Ugovora o evropskom ekonomskom prostoru", kažu iz Vlade.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

Izmjene i dopune se odnose na usklađivanje sa Zakonom o upravnom postupku u pogledu izvršnosti odluke donesene u upravnom postupku i stvaranje neophodnih uslova za nesmetanu primjenu relevantnih Regulativa Evropske unije u Crnoj Gori. Takođe, u značajnoj mjeri se unapređuje efikasnost izvršnog postupka i smanjuje mogućnost za potencijalne zloupotrebe.

 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.