Matica crnogorska unaprijedila nacionalni i kulturni identiteta crnogorskog naroda
Foto: Kabinet Predsjednika CG

25 godina od osnivanja

Matica crnogorska unaprijedila nacionalni i kulturni identiteta crnogorskog naroda

Četvrt vijeka Matice crnogrske je značajan jubilej ne samo za samo jednu važnu crnogorsku kulturnu instituciju već i za novu Crnu Goru u cjelini, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon Svečane skupštine povodom 25 godina od osnivanja pomenute institucije.

"Matica je bila vjesnik novog doba i važan katalizator istorijskih procesa kroz koje je prolazila Crna Gora i koji su doveli do obnove nezavisnosti i povratka naše zemlje evropskom civilizacijskom krugu", rekao je Đukanović.

On je istakao da je Matica napravila važan, pionirski, posao očuvanja i unaprjeđenja nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorskog naroda doprinoseći time procesima emancipacije i kod drugih naroda koji su konstituenti savremenog crnogorskog društva.

4840511422706535462862646299404262183010304n

Đukanović smatra da je Matica tokom četvrt vijeka uspjela da okupi značajan dio intelektualnog potencijala Crne Gore.

"Ljude od znanja i moralnog integriteta iz svih nacionalnih struktura, ljude koji su uspijevali da pod okriljem Matice prave dragocjene analize procesa kroz koje Crna Gora prolazi i daju važne predloge i smjernice za doglednije dostizanje kvalitetnije budućnosti Crne Gore i njenog društva", naveo je presjednik Crne Gore.

On je ukazao na dva strateška dokumenta koje je Matica uradila: "Crna Gora pred izazovima budućnosti" prije gotovo 20 godine i "Crna Gora na evropskom putu" prije četiri godine na Cetinju.

4839079822706539162862276434853348716838912n

Đukanović je rekao da su ta dva strateška dokumenta potpuno korespondirala s onim što su strateška opredjeljenja crnogorske državne politike duže od 20 godina, "što govori i da je savremena državna politika prepoznala potencijal Matice i njen dobar dio koristila i preuzimala što je  doprinosilo oblikovanju državne politike".

On je kazao da Matica već duže nije jedna od NVO, već jedan od važnih stubova kulturnog i ukupnog društvenog razvoja Crne Gore.

"Ja sam ubijeđen sam da će se takav odnos države dodatno popravljati, ne samo prema Matici nego prema svim važnim institucijama posebno onim koje imaju nacionalni značaj za razvoj crnogorskog društva", kazao je Đukanović.

Smatra da će to istovremeno voditi ka unapređenju institucionalnog razvoja Crne Gore.

"A znamo da je to jedino pouzdan i nezamjenjljiv temelj vječnosti države i dobre dinamike demokratskog razvoja društva", zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.