Đukanović: Kulturna saradnja nezamjenjiv element povezivanja udaljenih zemalja
Đukanović i Karelson

Đukanović: Kulturna saradnja nezamjenjiv element povezivanja udaljenih zemalja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rejnke, Republike Estonije, Kristi Karelson, Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke, Karunasene Hetiaraćija i Islamske Republike Mauritanije, Hameda Sidija Muhameda.

Đukanović je po završetku ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i tom prilikom im poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije.

 

Tokom susreta sa ambasadorkom Estonije, uz zadovoljstvo frekvencijom dijaloga na najvišem nivou, posebno je istaknut značaj podrške te zemlje evropskoj perspektivi Crne Gore i Regiona, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Estonija kao prva zemlja sa kojom je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti uspostavila diplomatske odnose i prva država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, podršku procesu integracije može pružiti i kroz lično iskustvo, ocijenjeno je na sastanku.

Kako su naveli iz predsjednikovog Kabineta, posebno je naglašena mogućnost saradnje u oblasti informacionih tehnologija, imajući u vidu dostignuća Estonije u toj oblasti.

Odnosi Crne Gore i Šri Lanke do sada su uglavnom bili vezani za multilateralni kontekst i nasljeđe iz jugoslovenskog perioda, ocijenjeno je tokom prijema ambasadora Hetiaraćija, uz očekivanje da se uspostavi saradnja i na bilateralnom nivou.

AmbasadorriLanke3

Đukanović i  Hetiaraćij

Šri Lanke je zahvalio na podršci Crne Gore kao podnosioca rezolucije o pomirenji i tranziciji u Šri Lanci u okviru Savjeta za ljudska prava, i potvrdio punu posvećenost njenoj punoj implementaciji. 

Prvi ambasador Mauritanije u Crnoj Gori, takođe je iskazao visoko poštovanje za postignuća crnogorske državne politike, razvoj društva i institucija. Izražena je posebna pažnja za dešavanju u regionu Sahela, naročito u kontekstu bezbjednosnih rizika, terorizma i ilegalnih migracija i humanitarnih potreba zemalja ovog izuzetno osjetljivog pojasa afričkih zemalja.

AmbasadorIRMauritanije3

Đukanović i Muhamed

Đukanović je tokom susreta sa ambasadorkom SAD-a Džudi Rajzing Rejnke izrazio očekivanje da će njen mandat u Crnoj Gori proteći u najboljem interesu obje zemlje i označiti novi doprinos unapređenju odnosa Crne Gore i SAD-a. 

AmbasadorkaSADa3

Đukanović sa Rajzing Rajnke

Đukanović je potvrdio namjere Crne Gore da u doglednoj budućnosti unaprijedi svoje međunarodne razvojne aktivnosti i zaključio da je kulturna saradnja nezamjenjiv element povezivanja udaljenih zemalja uz želje za dalji razvoj odnosa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.