Erdogan i Rohani žele da pojačaju saradnju u rješavanju sirijske krize
Erdogan I Rohani

Komentarisali odluku SAD-a

Erdogan i Rohani žele da pojačaju saradnju u rješavanju sirijske krize

Predsjednici Turske i Irana dogovorili su se danas u Ankari da pojačaju bilateralnu saradnju u rješavanju sirijske krize.

Predsjednici Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani nisu komentarisali odluku SAD-a o povlačenju američkih snaga iz Sirije, prenosi Frans pres.

Sastanak Erdogana i Rohanija u turskom predsjedništvu planiran je prije najave o povlačenju američkih snaga iz Sirije.

Frans pres ocjenjuje da bi američka odluka dala odriješene ruke na terenu u Siriji snagama koje podržavaju Rusija i Iran, ali i snagama koje imaju podršku Turske.

Iran i Rusija su saveznice sirijskih vlasti, dok Turska podržava deo sirijskih pobunjenika koji se bore protiv predsjednika Sirije Bašara el Asada.

Iran, Rusija i Turska su pokrovitelji mirovnih pregovora u cilju postizanja političkog rješavanja sirijskog rata. Ti pregovori koji se održavaju u Astani, paralelni su sa pregovorima pod okriljem UN.

"Postoji mnogo mjera koje Turska i Iran mogu zajedno da preduzmu kako bi se okončali sukobi u regionu i postigao mir", rekao je Edogan na konferenciji za novinare.

Rohani je rekao da sve strane treba da poštuju teritorijalni integritet Sirije.

Sastanak dva predsjednika održan je u svijetlu nedavne turske najave o pokretanju vojne ofanzive protiv kurdskih boraca na sjeveru Sirije.

Turska te Kurde smatra povezanim s turskim Kurdima čija je Radnička partija Kurdistana (PKK) zabranjena u Turskoj i označena kao teroristička organizacija.

Kurdski borci u Siriji imaju podršku SAD u borvi protiv džihadista Islamske države.

Beta

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.