Kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi se oduzima ime
Ilustracija

Parlament usvojio zakon:

Kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi se oduzima ime

Parlament Ukrajine usvojio je zakon o lišavanju kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve njenog imena.

U izmjeni ukrajinskog Zakona o slobodi, savjesti i religioznim organizacijama ukazuje se da religiozne organizacije sa rukovodećim centrom upravljanja u Rusiji treba da navode u svom imenu kome tačno pripadaju.

„Ujediniteljski sabor“

Ukrajinske vlasti očekuju da početkom januara dobiju tomos o autokefalnosti od Carigrada.

U Kijevu je 15. decembra održan „ujediniteljski sabor“, na kojem je izabran poglavar „nove crkve“ — episkop UPC kijevske patrijaršije Epifanije Dumenko.

Poslije toga je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da je stvorena „ukrajinska autokefalna crkva“. Kasnije je objavljeno da će se ta crkva zvati „pravoslavna crkva Ukrajine“.

Ruska pravoslavna crkva smatra da je „ujediniteljski sabor“ kanonski ništavan i da je malo vjerovatno da će Epifanije biti priznat u pravoslavnom svijetu.

Sputnjik

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.