Projekat 1000+: Dodijeljeno još 110 vaučera, pregovara se i o 4. fazi
Sa dodjele vaučera

Do sada 2149 građana riješilo stambeno pitanje

Projekat 1000+: Dodijeljeno još 110 vaučera, pregovara se i o 4. fazi

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas je u okviru projekta „Hiljadu plus” dodijeljeno 110 vaučera za građane sa liste čekanja. Pavle Radulović ministar održivog razvoja i turizma uručio je 45 vaučera zaposlenim u javnom sektoru, 34 mladim bračnim parovima do 35 godina života i 31 vaučer ostalim korisnicima.

Radulović je kazao da je ovo jedan od najuspješnijih projekata i najavio da se uveliko pregovara sa bankama i građevinskim kompanijama kada je riječ o četvrtoj fazi projekta „Hiljadu plus”. On je takođe apelovao na banke da ubrzaju procedure kako bi vaučere dobili građani koji se još uvijek nalaze na listi čekanja. 

Kroz prethodne dvije dodjele u okviru treće faze projekta, ukupno je uručeno 360 vaučera. Vaučer je dobilo 160 prioritetnih lica i 200 građana koji pripadaju ciljnim grupama, podsjetili su iz Ministarstva.

Kako je kazao ministar, kroz prethodne dvije faze, 809 porodica, odnosno 2149 građana Crne Gore je riješilo stambeno pitanje kroz projekat 1000+.

"Očekujemo da će dodatnih 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje kroz ovu fazu Projekta. Uložili smo veliki trud i rad da i u ovoj fazi obezbijedimo najpovoljnije uslove na tržištu, kako bismo pomogli građanima Crne Gore pri rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja. Prije svega, obezbijedili smo najpovoljniju fiksnu kamatnu stopu 2.99%, koja je 2 i više posto niža od tržišnih uslova, a učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno. Obrada kredita je 0.3%, što je još jedna od povoljnosti u odnosu na onih 1% koliko se kreće na tržistu, a period otplate kredita do 240 mjeseci", kazao je Radulović dodajući i da je kroz saradnju sa Notarskom komorom obezbijeđen popust od 50% na notarske usluge, a kroz saradnju sa osiguravajućim društvima dodatne popuste za korisnike projekta.

4840274119765818457903283386683323232288768n

"Obezbijeđeni najpovoljniji uslovi na tržištu"

Ministar je istakao da je obezbijeđena ponuda stanova u sve tri regije Crne Gore, u južnoj, centralnoj i sjevernoj.

"Ukupno u 8 crnogorskih opština imamo ponudu od 741 stambenih jedinica. Do sada su bile organizovane dvije dodjele u kojima je 360 građana dobilo vaučer. U prvoj dodjeli, vaučer je dobilo 160 prioritetnih lica, a u drugoj, ukupno je dodijeljeno 200 vaučera i to: 90 zaposlenim u javnom sektoru, 50 mladim bračnim parovima do 35 godina života i 60 vaučera ostalim korisnicima koji zadovoljavaju uslove projekta a koji ne spadaju u prethodno navedene 2 grupe. Metodologijom obračuna sklopljenih predugovora o kupovini stana, sklopljenih i realizovanih ugovora o kreditu sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, kao i na osnovu broja vaučera koji nisu realizovani, došli smo do ušteda po osnovu kojih možemo dodijeliti dodatnih 110 vaučera", kazao je Radulović.

4842145419765818024569991062550393357074432n

Foto:MORT

S tim u vezi, danas je 45 vaučera dodijeljeno građanima sa liste čekanja javni sektor, 34 sa liste čekanja mladi bračni parovi i 31 vaučer sa liste čekanja ostali.

"Imajući u vidu da su građani ukazali povjerenje i prepoznali kvalitet ovog Projekta, što pokazuje veliko interesovanje i činjenica da je u ovoj fazi apliciralo preko hiljadu građana, usled nemogućnosti da svim građanima dodijelimo vaučer zbog ograničenog budžeta, moram istaći da smo već obavili preliminarne razgovore o nastavku Projekta sa predstavnicima CEB-a, kao i da smo Budžetom za sledeću godinu planirali nastavak projekta. Kako iz faze u fazu radimo na što boljim uslovima i ponudi, u narednoj fazi očekujemo da pored povoljnosti koje smo obezbjeđivali do sada, kroz saradnju sa privatnim sektorom obezbijedimo dodatne", zaključio je ministar turizma i održivog razvoja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.