Kanada upozorila svoje građane: BIH opasna zemlja, stranci česta meta
ilustracija

Kanada upozorila svoje građane: BIH opasna zemlja, stranci česta meta

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade u svojim redovnim preporukama za putovanja okarakterisalo je BiH kao opasnu i nesigurnu zemlju.

U uvodnom dijelu upozorili su na kriminal, neoznačena minska područja i na neeksplodirana ubojna sredstva u seoskim i planinskim područjima.

U dijelu koji se odnosi na bezbjednost kanadske vlasti upozoravaju građane da, ukoliko putuju u BiH, ostanu na glavnom putu i trotoarima, da izbjegavaju napuštene objekte i putuju samo danju, a posebna pažnja posvećena je džeparošima i razbojnicima koji otimaju torbice u velikim urbanim područjima, prenosi Klix.ba. 

"Stranci su česta meta. Izbjegavajte isticanje nakita. Provale u kuće i krađe automobila su česte, posebno u Sarajevu. Stranci su meta lopova na Trebeviću. Nasumični oružani napadi koje izvode kriminalne grupe se dešavaju najčešce u Sarajevu. Stranci su rijetka meta, ali postoji rizik da budete na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, pogotovo u noćnim klubovima i kafićima u ranim jutarnjim satima", piše u upozorenju. 

Kanada je građane upozorila i na česte proteste koji se mogu pretvoriti u nasilne pa se savjetuje da izbjegavaju područja gdje se organizuju protesti. 

Upozorenje je izdato i za napade pasa lutalica. 

"Čuvajte vaše privatne stvari, pogotovo pasoš i druge putne dokumente. Izbjegavajte izolovana i neosvijetljena područja noću", navodi se u preporuci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.