Od 1. januara skuplja gazirana pića, rezani duvan i alkohol
ilustracija

Povećanje akciza

Od 1. januara skuplja gazirana pića, rezani duvan i alkohol

Za deset dana, odnosno od 1. januara naredne godine, povećaće se akciza na fino rezani duvan sa 30 na 35 eura po kilogramu, na etil alkohol sa 1.050 eura na 1.250 eura po hektolitru, gazirana pića sa 20 eura na 25 eura po hektolitru, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija. To će povećati cijene ovih proizvoda, ali će se tek po primjeni veće akcize znati koliko.

Najviše muke prihodima budžeta u ovoj godini napravilo je povećanje akcize na cigarete na 40 eura na hiljadu komada, nakon čega su pali prihodi, a povećan šverc.

Zbog toga je Vlada od 1. septembra vratila akcizu na stari nivo, na 30 eura na hiljadu komada, nakon čega je tržište počelo da se stabilizuje. Smanjena akciza ostaće i naredne godine, ali će na rezani duvan, kome su se mnogi pušači okrenuli, biti povećana.

Iz Ministarstva podsjećaju na akcizni kalendar, koji je u primjeni od avgusta, kada je smanjena akciza na rezani duvan sa 54 na 30 eura po kilogramu, što je u primjeni od 1. septembra do 31. decembra 2018.

Od 1. januara do kraja 2019. akciza na rezani duvan biće 35 eura eura po kilogramu, od 1. januara do 31. decembra 2020. godine 40 eura, 2021. godine 45 eura, da bi 2022. akciza bila 50 eura po kilogramu. Godinu kasnije akciza će biti 55 eura, a 2024. godine 60 eura po kilogramu rezanog duvana, naveli su iz Ministarstva i dodali da su od akcize na duvanske proizvode naplatili 37,6 miliona eura, što je 26,6 odsto ili 13,6 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine.

Međutim, u novembru prihodi od akciza su porasli imajući u vidu da je sprovedena redefinisana akcizna politika počela da daje rezultate kada su u pitanju akcize na duvan i duvanske proizvode naveli su iz Ministarstva i dodali da je novembarska naplata bila svega 70.000 eura niža nego u istom mjesecu lani.

I pored toga što su se mnogi pušači okrenuli rezanom duvanu, uvoz ovog proizvoda nije povećan.

Prema podacima Uprave carina, uvoz fino rezanog duvana u 2018. godini bio je 2.824 kilograma, dok je 2017. uvezeno 2.864 kilograma naveli su iz Ministarstva.

Od 1. januara se uvodi se i akciza na ugalj od 15 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti. U Ministarstvu finansija podsjećaju da će ona važiti do 31. decembra naredne godine, te ističu da ne mogu odgovoriti na pitanje da li će se uvođenje akcize odraziti na cijenu struje.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.