Njemačka usvojila zakon: Moguće trajno zaposlenje i za ljude sa Balkana
Ilustracija

Važno poznavanje jezika

Njemačka usvojila zakon: Moguće trajno zaposlenje i za ljude sa Balkana

Njemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje i iz zemalja koje nisu članice EU.

Njemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sjednice kabineta ministar unutrašnjih poslova Horst Sehofer (CSU).

Ministri ekonomije i rada Petar Altmeier (CDU) i Hubertus Heil (SPD) su pohvalili novi zakon ocjenjujući da će on omogućiti pravedne šanse i jasna pravila u politici useljavanja kvalifikovane radne snage. 

Altmajer je rekao kako se radi o istorijskom trenutku u kojem je Njemačka promijenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje. 

"Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja je trajala 30 godina", rekao je ministar rada aludirajući na dugogodišnje odbijanje političkih faktora u Njemačkoj da proglase državu useljenčkom. 

Ministar rada je primijetio da demografske promjene i digitalizacija stavljaju njemačku ekonomiju pred veliki izazov, te da joj već sada nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika. 

On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki, pa će tako, na primjer, uz stručnu dokvalifikaciju, od presudne važnosti biti i poznavanje njemačkog jezika. 

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mjesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili Evropske unije. 

Prema novom zakonu, gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti da reaguju na kretanja na tržistu rada i shodno potrebama mijenjaju kriterijume za zapošljavanje radnika koji ne dolaze iz Evropske unije. 

Sukob između stranaka vladajuće socijaldemokratsko-demohrišćanske koalicije najviše se vodio o pitanju tretmana osoba kojima je odbijen zahjev za azil, ali se zbog nemogućnosti protjerivanja već godinama nalaze u Njemačkoj, gdje su djelimično uključeni na tržište rada. 

Ovim osobama, među kojima je i mnogo stanovnika zapadnog Balkana, uz određene uslove, poput poznavanja njemačkog jezika i dobre integracije na tržište rada, biće omogućeno trajno zapošljavanje na temelju novog zakona o useljavanju stručnjaka.

B92/Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.