Đukanović: Svi da se suzdrže od poteza koji mogu ugroziti stabilnost regiona
Đukanović

Priznanje u Briselu Crnoj Gori za postignuto

Đukanović: Svi da se suzdrže od poteza koji mogu ugroziti stabilnost regiona

Inicijativa visoke predstavnice EU Federike Mogerini koja je danas okupila u Briselu lidera sa Zapadnog Balkana bila je veoma korisna, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Kraj je godine i bilo je neophodno rezimirati šta je postignutu u cilju dostizanja evropske perspektive regiona u ovoj godini, ocijenio je crnogorski šef države.

"Kraj je godine i bilo je neophodno rezimirati to šta je postignuto u cilju dostizanja evropske perspektive  Zapadnog Balkana u 2018. i šta su nužni korektivi u politici regiona i Evrope kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je ulazak u EU i nastavak politike ujedinjena Evrope. Razgovor je bio veoma sadržajan. Oba razgovora sa Mogerini su bila prilika da od EU dobijemo priznanje za ono što je Crna Gora uradila tokom ove godine", kazao je Đukanović, podsjećajujući na otvaranje Poglavlja 27 i na stavaranje uslova za privremeno zatvaranje jednog dijela pregovaračkih poglavlja što će uslijediti u prvoj polovini 2019. godine kao i otvaranje poslednjeg poglavlja.

"Crna Gora ide dobrim tempom, kvalitetno pregovara i stvara uslove da u trenutku pristupanja EU zaista bude organski dio savremene evropske integracije", kazao je Đukanović.

On je rekao da je tokom današnjih razgovora fokus bio na sagledavanju perspektive i mogućeg tempa dostizanja evropske perspektive ukupnog Zapadnog Balkana, te preostala tri otvorena pitanja u regionu.

DuyEtPWWkAUWyYy1
Foto:Twiter

"Tu smo u poseban fokus stavili pitanje Makedonije, beogradsko-prištinski dijalog i pitanje funkcionalnosti Bosne. Taj razgovor je bio koristan i potencirano je od svih učesnika da je jako važno rješavanje tih pitanja jer je to interes svih. Dok god imamo bar jedan otvoren problem to ugrožava evropsku pesrpektivu svih. Najvažnije je da je potvrđena spremnost svih da damo puni doprinos konstruktivnim ponašanjem, reformama i posvećenošću dostizanju evropskih standarda, a onda da pružimo i podršku onima koji su neposredno u problemima.Tako stvaramo uslove za pouzdaniju stabilnost u regionu, ali i za bržu evropsku perspektivu. Ono što nas definitivno povezuje je želja da obezbijedimo bolji kvalitet života ljudima u svim državama Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

On poručuje da to možemo ako prethodno učvrstimo stabilnost jer je to ključni deficit država Zapadnog Balkana. 

"Zato je jako je važno da se svi suzdržavamo od poteza koji mogu dovesti u pitanje tu najvažniju tekovinu", kazao je Đukanović ocjenjujući da je današnji razgovor pokazao da kod svih postoji svijest o tome zbog čega je inicijativna bila korisna.

 Đukanović je prethodno imao odvojeni sastanak s Mogerini, koja je čestitala Crnoj Gori na napretku u pregovaračkom procesu sa EU.

Pored razgovorima u Briselu su prisustvali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i komesar za proširenje Johanes Han.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.