Mogerini i lideri Z. Balkana podržali Sporazum iz Prespe i dijalog Beograd-Priština
Foto:Twiter@Federica Mogherini

Susret u Briselu

Mogerini i lideri Z. Balkana podržali Sporazum iz Prespe i dijalog Beograd-Priština

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je da su vođe Zapadnog Balkana s kojima je danas imala neformalan sastanak u Briselu izrazili najsnažniju podršku sporazumu u Prespi i dijalogu Prištine i Beograda, saopšteno je iz EU.

Mogerini je naglasila da partneri Zapadnog Balkana sada više nego ikad treba da rade zajedno na unapređenju svog zajedničkog cilja integracije u EU, učvršćenja mira i bezbjednosti i većem ulaganju u regionalnu saradnju na dobrobit naroda u regionu, navodi se u saopštenju. 

"U okviru toga vođe Zapadnog Balkana izrazili su najsnažniju podršku sporazumu u Prespi i postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma u kontekstu dijaloga Prištine i Beograda", dodaje se u saopštenju.

Oni su se takođe obavezali da će dalje raditi na integraciji regiona u EU u duhu dobrosusjedskih odnosa i pomirenja, i da će se uzdržati od svih akcija i saopštenja koja ne vode opštem interesu i ostvarenju strateških ciljeva regiona.

Sagledavajući značajan napredak ostvaren u regionu 2018. godine vođe su se složile s visokom predstasvnicom oko potrebe da se dalje gradi na osnovu tog napretka i da nastave svoj evropski put i sprovođenje potrebnih unutrašnjih reformi s ciljem postizanja napretka na vrijeme za Savjet EU u junu 2019. godine, ističe se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.