23. decembra protest protiv planirane izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Vinicka
Ilustracija

Berane

23. decembra protest protiv planirane izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Vinicka

Predstavnici lokalne zajednice koja gravitira rijeci Vinicka u opštini Berane, organiyovaće protestni skup protiv planirane izgradnje mHE na pomenutoj rijeci. Protest je simbolično nazvan 5 do 12 i održaće se u nedelju 23.12.2018., sa početkom u 11:55h na platou ispred opštine Berane, saopšteno je iz NVO Green Home.

Protest je podržan od strane NVO Green Home, Ekološkog pokreta OZON  i NVO Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz NVO Green Home, ciljevi protesta su ukazivanje na štetne uticaje gradnje mHE, isticanje stavova lokalnih zajednica povodom planirane gradnje mHE na rijeci Vinicka kao i na drugim rijekama gdje su planirane mHE, kao i pokretanje peticije za obustavljanje gradnje mHE.

"Činjenica je da je stihijska i neplanska gradnja mHE dovela do devastacije prirodnih resursa i uticaja na život lokalnog stanovništva. S tim u vezi strateško planiranje i zajedničko djelovanje civilnog sektora je ključno u očuvanju prirodnih resursa.

Lokalno stanovništvo koje gravitira rijekama na kojima su planirane hidroelektrane nije bilo suštinski uključeno u proces planiranja mHE, što za posledicu ima brojne proteste širom Crne Gore", saopštili su iz NVO Green Home.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.