Najveći broj prostitutki evidentiran u Podgorici i Baru: Imaju odnose bez zaštite, o sidi ništa ne znaju
Ilustracija

Registrovano 19 novih HIV/AIDS slučajeva

Najveći broj prostitutki evidentiran u Podgorici i Baru: Imaju odnose bez zaštite, o sidi ništa ne znaju

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u ovoj godini je, do kraja novembra, u Crnoj Gori registrovano 19 novih HIV/AIDS slučajeva, od kojih 10 u stadijumu side, a u istom periodu dvije osobe su umrle od te bolesti, piše Dan.

Svaka deseta prostitutka u Crnoj Gori koristi kondom prilikom pružanja seksualnih usluga, a 16 odsto njih upotrebljava zaštitu sa stalnim partnerom, što ukazuje na visok rizik od prenošenja polnih bolesti, među kojima je i infekcija HIV-a. Skoro 90 odsto prostitutki u Crnoj Gori ne zna na koji način se HIV može prenijeti, kao ni načine za prevenciju tog virusa, pokazalo je poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje „Rizično ponašanje i prevalencija HIV-a među seksualnim radnicama u Podgorici i drugim gradovima”, koje je rađeno 2015. godine.

Izvještaj Instituta, u koji je „Dan” imao uvid, pokazao je da je u jednoj godini od 209 ispitanica samo šest testirano na HIV, dok je polovina ispitanica ranije radila takva ispitivanja. Od njih je jedna ispitanica imala HIV, pokazalo je istraživanje.

Dalje se navodi da čak petina ispitanica insistira na seksualnim odnosima bez kondoma. Isto istraživanje pokazuje da 49 odsto ispitanica ne koristi kondom ni prilikom seksualnog odnosa sa osobama koje nijesu njihovi klijenti.

Izvještaj pokazuje da 85 odsto seksualnih radnica koje su učestvovale u istraživanju imaju stalnog partnera. Najveći broj prostitutki evidentiran je u Podgorici i Baru, pokazalo je istraživanje.

U izvještaju je navedeno da bi HIV infekcija mogla da se prenese relativno brzo među prostitukama, zbog njihovog rizičnog ponašanja i neodgovornog odnosa klijenata.

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazali su da je šest osoba umrlo od side u ovoj godini, što je tri puta više nego u 2014. Polno prenosiva bolest dijagnostikovana je kod šest odsto ispitanica prilikom pregleda u zdravstvenim ustanovama, rezultati su istraživanja.

“Prosječan uzrast u kome su ispitanice imale seksualan odnos jeste 15 godina, a sa 20 godina su dobile prvi novac, drogu ili robu za uslugu. Pronalaženje klijenata putem posredovanja poznanika i prijatelja predstavlja najznačajniji put kojim ispitanice dolaze do klijenata. Ovakvi podaci mogu upućivati na to da se u Crnoj Gori prostitutke samoinicijativno i samostalno bave tim poslom”, stoji u zaključcima istraživanja Instituta.

Prema podacima iz Registra Instituta za javno zdravlje, na kraju 2017. godine u Crnoj Gori je sa HIV-om živjela 201 osoba (178 muškaraca i 23 žene), što čini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,03 odsto i predstavlja jednu od najnižih u regionu i Evropi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.