Vujačić: Stijoviću odajemo samo djelić poštovanja koje je zaslužio
Kuća Rista Stijovića, foto: Glavni grad Podgorica

Vujačić: Stijoviću odajemo samo djelić poštovanja koje je zaslužio

U ime Glavnog grada Podgorice želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom što smo učinili sve da rodna kuća čuvenog vajara Rista Stijovića bude obnovljena i spasena od daljeg propadanja, istakla je zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić na otvaranju rekonstruisanog objekta rodne kuće Rista Stijovića

003111030x688

Foto: Glavni grad Podgorica

“Iako se Crna Gora mala, ona je, kao i njen glavni grad, iznjedrila veliki broj svjetski priznatih stvaralaca u svim oblastima, a pogotovo u umjetnosti i nauci. Među njima je, naravno, i ime slavnog vajara kome danas odajemo samo djelić poštovanja koje je zaslužio – Risto Stijović. Jer, složićete se da bi i veće države s ponosom isticale da su imale ovakve stvaraoce, one zahvaljujući čijim djelima bi stekli neprolaznu slavu”, saopštila je Vujačić.

00491030x688

Foto: Glavni grad Podgorica

Ona je naglasila da, otvaranjem ovog objekta, Glavni grad dobija novo mjesto na svojoj turističkoj mapi, gdje s ponosom može predstaviti njegov umjetnički, istorijski i svaki drugi značaj, budući da će upravo u ovim prostorijama biti izložen legat našeg čuvenog vajara, njegova ostavština data u nasljeđe svom rodnom gradu, koji mu na ovaj način vraća dug, jer kroz njegova remek-djela koja danas krase mnoge evropske i svjetske centre se i Podgorica prepoznaje.

01221030x688

Foto: Glavni grad Podgorica

“Početkom 2015. godine najavili smo da će izgradnja  kuće Rista Stijeovića biti prioritet i da je naša obaveza da to i učinimo. Zbog toga su prethodna i aktuelna uprava predano radili na tom zadatku do poslednjeg trenutka shvatajući da je značaj ovog objekta, ne samo poštovanje velikanu crnogorske, jugoslovenske, pa i ukupne svjetske umjetnosti, jer ne zaboravimo da je on diplomirao u Parizu i dobio priznanje 37. Grand pri i bio u kruku visokih kulturnih stvaralaca. Priznanje umjetiku i Podgorici, koji upravo na Dan svog oslobođenja otvara ovaj objekat podsjećajući da se veličina grada mjeri stvaralaštvom njenih građana, pa i ovakvim stvaralaštvom kakva je umjetnost i djelo vajara Rista Stijovića“, istakla je sekretarka za kulturu i sport Nela Savković Vukčević.

00961030x688

Foto: Glavni grad Podgorica

Jedna od potomaka vajara Rista Stijovića Lela Lončarević istaklaje da su decenije stavaranja Rista Stijovića sabrane u tom postoru, otrgnute od zaborava i biće dostupne na jednom mejstu svima. Ona se zahvalila u ime porodice Glavnom gradu i Gradonačelniku dr Ivanu Vukoviću što su prepoznali značaj umjetničkog stvaralaštva Rista Stijovića i na ovaj način mu odali počast njemu i njegovoj skulpturi.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđan Raičević je izrazio zadovoljstvo otvaranjem objekta i galerije. „Glavni grad je u ovaj projekat uložio 420.000 eura. Obekat je 50 m2 i galerija koja će imati oko 340 m2 prostora“. On je najavio da će Glavni grad početi rekonstrukciju ulice koja vodi do Rodne kuće Rista Stijovića i za te namjene uložiti 125.000 eura, te rekonstruisati čitavu ulicu i povezati je pješačkim stazama trgom Bećir Bega Osmanaagića. Radovi će trajati 60 dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.