Mogerini: Priština da ukine carine, vojska loš potez
Brnabić i Mogerini

Mogerini: Priština da ukine carine, vojska loš potez

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da EU traži od vlasti u Prištini da ukinu carine od 100 odsto na uvoz iz Srbije, naglasila da je stav i EU i NATO da formiranje vojske Kosova mora biti saglasan ustavu postepen proces u koji će biti uključene sve strane i upozorila da je "alternativa dijalogu opasna".

Mogerini je to izjavila na zajedničkoj konferenciji za štampu sa srpskom premijerkom Anom Brnabić po završetku zasijedanja Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, i podvukla da "alternative suštinskom dijalogu nema", jer bi tad zaprijetila opasnost za sve.

Ona je predočila da je uvođenje carina od sto odsto na uvoz iz Srbije "jasno kršenje sporazuma CEFTA i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo, dodavši da je to u "istinskom interesu Kosova" i da su ona i evropski komesari Johanes Han i Sesilija Malmstrem ponudili Prištini da se taj problem riješi,javlja Beta.

Srpska premijerka je podvukla da je strategijski cilj Srbije članstvo u EU i da su vlasti u Beogradu, uz osetno ubrzavanje reformi u vladavini prava i slobode medija, pored ostalog, opredeljene za dijalog s Prištinom, ali je upozorila da su poslednji potezi prištinskih vlasti "najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i miru".

Brnabić je ukazala na činjenicu da je Srbija ispunila sve dogovore postignute u dijalogu, dok vlasti u Prištini ni posle više od pet godina nisu ni koraka makle u sprovodjenju ključne stavke u Briselskom sporazumu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ona je rekla da je neprihvatljivo da Priština dok traje dijalog nastoji da iznudi svoje članstvo u međunarodnim organizacijama, smatrajući da Srbija, što nema nikakve logike, nema pravo da to zaustavi.

Visoka predstavnica Mogerini je istakla da vjeruje da pregovori Srbije o članstvu s EU mogu napredovati još brže, ali je podvukla da je zato nužno da vlasti u Beogradu pospiješe reforme u vladavini prava, izbora, slobode izražavanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.