EK nastavlja da prati napredak CG u ključnim oblastima
Sa sastanka

Sastanak ZKO u Briselu

EK nastavlja da prati napredak CG u ključnim oblastima

Crna Gora je posvećena ispunjavanju svih preduslova za dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, saopšteno je na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog sektora Evropske unije i Crne Gore i poručeno da će Evropska komisija nastaviti da prati napredak države u ključnim oblastima.

Sastankom ZKO, koji je danas održan u Briselu, predsjedavali su Lidija Pavić-Rogošić i Pavle D. Radovanović. Delegaciju Crne Gore činili su predstavnici Privredne komore, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Unije poslodavaca, nevladinih organizacija CGO i CRNVO, Montenegro Biznis Alijanse i Kancelarije za evropske integracije, saopšteno je iz Sektora za informisanje javnosti o pristupanju EU.

Šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji, Bojan Šarkić, naveo je u uvodnom izlaganju da je napredak Crne Gore u procesu evropske integracije nastavljen kroz nedavno otvaranje jednog od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene.

Podsjećajući da su otvorena 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, ambasador Šarkić je kazao da se očekuje da preostalo pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija, bude otvoreno tokom rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom. Naglasio je i da Crna Gora ostaje snažno oprijedeljena da ispuni sve preduslove za dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, te nastavka privremenog zatvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja.

fotoZKO1

Zamjenica šefa jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Hesus-Žimeno, je podsjetila na usvojenu Strategiju za Zapadni Balkan i Deklaraciju iz Sofije, kroz koje je potvrđena jasna evropska perspektiva svim zemljama regiona, čiji će se dalji napredak vrednovati isključivo na osnovu individualnih rezultata.

Pozdravila je otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 i istakla da će Evropska komisija nastaviti da prati napredak države u ključnim oblastima, kao što je borba protiv organizovanog kriminala, korupcija, pranje novca, sloboda medija, ali i dalja konsolidacija javnih finansija.

Sastanak je obilježila razmjena informacija dvije strane o oblastima koje pripadaju pregovaračkom poglavlju 3 - Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, kao i rasprava o izazovima i napretku Crne Gore u oblasti migracija. Dogovoreno je da na sljedećem sastanku, koji će biti održan u Crnoj Gori, u fokusu pažnje bude pregovaračko poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene, kao i ciljevi održivog razvoja.

Na kraju sastanka je usvojena Zajednička deklaracija, koja će biti upućena Odboru za stabilizaciju i pridruživanje, Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, Evropskoj službi za spoljne poslove, Evropskoj komisiji i Vladi Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.