Snijeg i ovog puta odsjekao bjelopoljska sela Ponikvice i Stožer: Uprezali volove pa prtili
Foto: Vukoman Kljajević/RTCG

Snijeg i ovog puta odsjekao bjelopoljska sela Ponikvice i Stožer: Uprezali volove pa prtili

Prvi ovogodišnji snijeg "odsjekao" je planinska sela u sjeverozapadnom djelu bjelopoljske opštine.

Kao i prethodnih godina, bjelopoljska sela Ponikvice i Stožer, snijeg je i ovog puta "odsjekao“ od svijeta iako visina pokrivača nije prevelika. Do tih sela nije stizala mehanizacija za održavanje puteva.

I ovog puta izostalo je čišćenje glavne saobraćajnice koja, ta dva velika sela, povezuje sa regionalnim putem Slijepač most-Pljevlja.

Mještani su očekivali da ovog puta stigne mehanizacija Javnog komunalnog preduzeća, s obzirom na to da su ostali putevi u opštini uglavnom prohodni, te da su snjegočistači slobodnii. Uprkos tome ostalo je sve po starom, i ovog puta su, kako kažu, prepušteni slabim traktorskim mašinama koje sa takozvanim vozama pokušavaju da uklone snijeg.

"Traktori samo zbiju i poravnjaju snijeg koji se, kad zaledi, na nagibu od 20 do 23 % pretvara u bob stazu“, saopštava aktivista iz kraja Sretko Jelić za RTCG.

Domaćini iz Stožera, koji imaju dogovorenu prodaju sira i kajmaka poznatiom kupcu iz Podgorice, morali su uz pomoć konja i volova da  dostave svoje proizvode do Ponikvica, dokle je kupac jedino i mogao da stigne.

"Kao u prastara vremena, morali smo upregnuti volove i osamariti konje pa njima prtiti do kombija da bi predali robu. Ne želimo da mušterije izgube povjerenje, jer svakog mjeseca u zakazano vrijeme imamo spremne dogovorene količine bijelog mrsa za kupca sa kojim smo do sada u potpunosti zadovoljni," kaže Jelić.

Stožerani pozivaju nadležne službe da ozbiljnije shvate svoje obaveze, kako bi za Ponikvice, Stožer i okolne zaseoke, veoma važan put čistili na način kako se i u svijetu čiste saobraćajnice.

"Ne tražimo mnogo, samo da komunalne službe obave posao, a ne samo da čiste gradske ulice i puteve. I tu žive porodice koje brinu kako da đaci stignu do škole, bolesne da odvedu do ljekara i kupe potrepštine i koje žele da budu povezane sa svijetom“, ističe Jelić.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.