Haradinaj: Status i granice Kosova neće biti dio dijaloga sa Srbijom
Foto: AA

Haradinaj: Status i granice Kosova neće biti dio dijaloga sa Srbijom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj informisao je danas Vladin kabinet o nacrtu sveopšteg pravno-obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, prema kome status Kosova neće biti dio dijaloga sa Srbijom.

Haradinaj je naglasio da je dijalog između Kosova i Srbije prošao nekoliko faza, ali da od 15. decembra 2018. postoji novi razvoj događaja, jer je tog dana Skupština Kosova izglasala Rezoluciju o dijalogu, kojom se određuje i kosovska delegacija u tom dijalogu sačinjena od vlasti, opozicije i civilnog društva, saopšteno je iz Vlade Kosova. 

"Naš cilj je da postignemo konačni ugovor između Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa", rekao je Haradinaj. 

On je naglasio da dijalog neće biti o statusu Kosova, pošto je Međunarodni sud pravde doneo odluku da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. 

Haradinaj je dodao da deo dijaloga neće biti ni granice Kosova, a da će takse od 100 posto na robu iz Srbije ostati na snazi sve do priznavanja Kosova od Srbije. 

Istovremeno, šef kosovske delegacije za tehničke razgovore, Avni Arifi izneo je detalje o nacrtu sporazuma između Kosova i Srbije, naglašavajući da je Priština odlučila da se ne otvaraju druge teme, već da se zaključe samo postojeće i da se započne njihova implementacija. 

Arifi je rekao, kako se navodi u saopštenju, da su kao kosovska delegacija ponudili punu saradnju Kancelariji EU u Briselu i maksimalno se založili da se koordinišu sve aktivnosti. 

"Imali smo tri sastanka u Briselu. Nažalost, srpska strana nije pokazala nikakvu volju za sprovođenje nijednog sporazuma", rekao je Arifi. 

On je istakao i da je nacrt sporazuma, koji je dostavljen svim političkim liderima, predstavljen diplomatskim predstavnicima takozvane grupe Kvint, kao i liderima šefova institucija, od danas dostupan za javnost. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.