URA i Demokrate odgovorile DF-u: Svaki put ste izigrali naše povjerenje, prvo potpišite dokument

URA i Demokrate odgovorile DF-u: Svaki put ste izigrali naše povjerenje, prvo potpišite dokument

Raspisivanje vanrednih parlamentanrih izbora i vanrednih lokalnih izbora u opštini Nikšić u fer slobodnom i poštenom ambijentu i pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja “teroristički napad”, uslovi su koje su postavili Zdenka Popović potpredsjednica Demokratske Crne Gore i Miloš Konatar potpredsjednik Građanskog pokreta URA kao odgovor ovih partija na poziv Demokratskog fronta za zajedničko djelovanje opozicije.

"Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA su svoju političku borbu posvetili boljoj budućnosti Crne Gore i neophodnim demokratskim promjenama, kao preduslovu slobodnog razvoja i opšteg društvenog napretka. Demokratske promjene nisu moguće bez smjene aktuelne nedemokratske vlasti DPSa, te su se upravo zbog toga Demokrate i URA u zajedničkom memorandumu o saradnji obavezale da sa DPSom  nikada neće konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira DPS, jer je to partija koja ovo društvo vuče unazad", navode iz Demokratske Crne Gore i URA-e.

Poslednji događaji su prema njihovim riječima još jednom pokazali da je kršenjem zajedničkog dogovora opozicije koji je postignut nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, odnosno prekidom bojkota Skupštine Crne Gore, napravljena velika greška i ustupak DPSu.

"Dozvolite da vas podsjetimo da ste upravo vi prekršili opozicioni dogovor iz 2016. godine i prekinuli bojkot Skupštine. Demokrate i URA dan danas poštuju principe opozicionog dogovora, tj. bojkot Skupštine Crne Gore, jer nijedan od uslova koje smo zajedno definisali u oktobru 2016. godine do danas nije ispunjen. Podsjetićemo vas da smo na vaš predlog bojkotovali lokalne izbore u Nikšiću koji su održani u martu 2017. godine.

Kako su slobodni i pošteni izbori preduslov demokratije, Demokrate i URA su i vama kao opozicionim kolegama predložile „Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucinalnog stanja u Crnoj Gori“, odnosno plan za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je za cilj imao stvaranje uslova za održavanje prvih slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Demokrata i URA-e.

Oni ističu da je plan dobio i jasnu podršku Evropske unije i komesara Johanesa Hana.

"Kolege, dozvolite da vas podsjetimo da ste plan Demokrata i URE odbili prije nego li se i mastilo na njemu osušilo, da bi u septembru ove godine prihvatili Plan DPS-a i zajedno sa njima formirali skupštinski “odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva”. Kako je moguće da vam je bio prihvatljiviji plan DPS-a, subjekta koji tri decenije krade na izborima i politički dogovor sa njima od istinskih izbornih reformi iz plana opozicionih kolega Demokrata i URE?", pitaju iz ovih partija DF.

Demokrate i URA će kako se ističe uvijek biti tu da pokažu solidarnost i pruže podršku svima u borbi sa nepravdom.

"Uvijek ćemo biti tu da zaštitimo pravo i pravdu kada se gaze Ustav, zakon i prava poslanika i opozicionih kolega. I bili smo tu kad god su suprotno Ustavu i zakonu proganjali opozicione poslanike, a zbog vas smo bojkotovali izbore u pojedinim jedinicama lokalne samouprave i donijeli odluku o bojkotu Parlamenta.

Dok smo se mi solidarisali sa vama vi, lideri i pojedini poslanici DF-a, ste zajedno sa DPSom iskonstruisali najprljavijiju aferu protiv predsjednika Demokrata, širili i podgrijavali neistine o predsjedniku Građanskog pokreta URA, te za sve vaše neistomišljenike u opoziciji izgovarali najteže moguće kvalifikacije i uvrede. Takođe, podsjećamo vas da ste poslednji sporazum o nenapadanju izmedju opozicije iz marta 2016. godine prekršili poslije nepuna 2 dana", kaže se u saopštenju.

Demokrate i URA pozvali su lidere DF-a da potpišu obavezujući akt.

"Imajući u vidu da ste do sada svaki put izigrali naše povjerenje, obesmislili svaku opozicionu inicijativu i pokušaj koordiniranog djelovanja; da ste jednostrano prekinuli bojkot Skupštine Crne Gore i formirali skupštinski odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva kao politički dogovor sa DPSom; u cilju uspostavljanja povjerenja izmedju opozicionih subjekata u Crnoj Gori, kao preduslova za dalji rad, u ime Demokrata i Građanskog pokreta URA pozivamo lidere Demokratskog fronta da potpišu sljedeći obavezujući akt:

-Napuštamo Skupštinu Crne Gore i obavezujemo se na trajan bojkot Skupštine do ispunjenja sljedećih uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine: raspisivanje vanrednih parlamentanrih izbora i vanrednih lokalnih izbora u opštini Nikšić u fer slobodnom i poštenom ambijentu i pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja “teroristički napad”.

-Trajno napuštamo “Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva” Skupštine Crne Gore i poništitavamo politički dogovor sa DPSom po kome je i formiran ovaj odbor i tražimo sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva;

-Podržavamo Plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji su predstavili Demokrate i Građanski pokret URA, a koji je dobio podršku Evropske unije i drugih činilaca međunarodne zajednice, za šta je potrebno formiranje novi Ad hoc odbora;

-Obavezujemo se da nikada nećemo ulaziti ni u predizbornu ni u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, te da joj na bilo koji način nećemo pružiti podršku za njeno učešće u izvršnoj vlasti na lokalnom i državnom nivou u bilo kakvom aranžmanu.

-U svom političkom djelovanju na lokalnom i na državnom nivou ostvarivaćemo političku komunikaciju i saradnju sa opozicionim političkim subjektima koja će se temeljiti na međusobnom razumijevanju, uvažavanju različitih stavova, poštovanju rejtinga lidera i političkih subjekata, prihvatanju autonomnosti svih opozicionih političkih subjekata u dijelu donošenja odluka i osmišljavanja strategije vaninstitucionalnog djelovanja  i izbjegavanju međusobnog političkog optuživanja ili drugog vida međusobnog trvenja, zbog čega bi opozicija u cjelini gubila na ugledu u javnosti", navodi se u aktu.

U slučaju da je predloženi akt prihvatljiv za Demokratski front u ime Demokrata i Građanskog pokreta Ura za zajednički sastanak svih parlamentarnih opozicionih subjekata, uključujući i Klub nezavisnih poslanika određuju: Zdenku Popović, Moma Koprivicu, Borisa Bogdanovića, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Zorana Mikića.

Takođe, prije sastanka neophodno je kako se dodaje konsenzusom odrediti lice koje će predsjedavati prvim sastankom parlamentarne opozicije.

"Poštovane kolege, ako su i vama opšti ciljevi, kako sami kažete, organizovanje slobodnih i poštenih izbora, sloboda, vladavina prava, socijalna stabilnost, funkcionalnost države i njenih institucija, rješavanje problema građana, onda ne postoji ni jedan jedini razlog da odbijete naš predlog koji ima za cilj uspostavljanje povjerenja izmedju opozicionih subjekata u Crnoj Gori.

Demokrate i Građanski pokret URA će nastaviti borbu za demokratske promjene i bolju budućnost Crne Gore, najprije sa građanima, kao i sa svim iskrenim i istinskim opozicionim političkim i društvenim subjektima", zaključuje se u odgovoru Demorkata i URA-a liderima DF-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.