Crna Gora predala Albaniji predsjedavanje inicijativom A5
Foto: Twitter

Godina na izmaku unijela novu energiju u evropsku i evroatlantsku perspektivu regiona

Crna Gora predala Albaniji predsjedavanje inicijativom A5

Sastanakom ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, danas je završeno jednogodišnje predsjedavanje Crne Gore ovom inicijativom. U narednih godinu dana, Američko-jadranskom poveljom predsjedavaće Albanija.

Na sastanku u Podgorici, sumirani su rezultati rada prethodnih 12 mjeseci, ali i predstavljeni planovi Albanije za narednu godinu, tokom koje će predsjedavati ovom inicijativom. 

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da je na sastanku konstatovano da je godina na izmaku unijela novu energiju u evropsku i evroatlantsku perspektivu regiona. 

"Tokom predsjedavanja poveljom, Crna Gora je bila inspirisana na promovisanju evroatlantskih aspiracija država regiona i aktivnoj ulozi u sprovođenju reformi i ispunjavanju kriterijuma za njihovo članstvo u NATO, sa posebnim fokusom na Makedoniju i BiH. Jedan od najvažnijih događaja tokom crnogorskog predsjedavanja poveljom bio je poziv Makedoniji da započne pregovore o priključenju NATO-u na Samitu u julu“, rekao je Darmanović, prenosi Anadolija.

DutFYZX4AI1xsa

On je istakao da ga raduje i nedavni uspjeh BiH, kojoj su saveznici izrazili spremnost da prihvate dostavljanje prvog godišnjeg nacionalnog programa. 

"Što će doprinijeti stabilizaciji unutrašnjih prilika u ovoj državi, a samim tim i našem susjedstvu“, kazao je crnogorski šef diplomatije. 

On je još poručio da se nastavlja sa praćenjem dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, koji mora biti prioritet za sve strane. 

DutGCNnWwAAKO0M

Bušati i Darmanović

Ministar za Evropu i vanjske poslove Albanije Ditmir Bušati kazao je da će u 2019. godini, kada će Albanija predsjedavati inicijativom A5, imati tri prioriteta. 

"Za nas je važno da zadržimo angažovanje Sjedinjenih Američkih Država u ovom regionu. Prije svega, ulaganja SAD-a kada je u pitanju ovaj region vezano za bezbjednost jugoistočne Evrope su dio naše A5 platforme i od neprocjenjive su važnosti. Moramo da nastavimo sa saradnjom u oblastima koje su vezane za okvir bezbjednosti našeg okruženja, a u isto vrijeme moramo da se pobrinemo da otvaramo nove načine saradnje za zemlje u regionu koje žele da se pridruže inicijativi“, kazao je Bušati. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.