23 crnogorska državljana na ratištima u Siriji i Iraku, ubijeno 6
ilustracija

23 crnogorska državljana na ratištima u Siriji i Iraku, ubijeno 6

Šest crnogorskih državljana ubijeno je na ratištu u Siriji, osam njih vratilo se u Crnu Goru, jedan borac uhapšen je u Turskoj, a još trojica su na području djelovanja ISIL-a.

Ti podaci prezentovani su u izvještaju “Uticaj medija na suzbijanje nasilnog ekstremizma u Crnoj Gori” nakon višemjesečnog istraživanja nevladine organizacije NOMEN, koje je juče predstavila agencija Defacto.

Predstavnik te agencije Stefan Kandić, pojasnio je da nijesu dostupni zvanični podaci o tome koliko se crnogorskih državljana nalazi na stranim ratištima, ali da su tokom istraživanja koristili podatke Regionalnog savjeta za saradnju, koje institucije nijesu opovrgle.

“Ukupno 23 crnogorskih državljana - 18 muškaraca i pet žena se nalazi na ratištu u područjima djelovanja ISIL-a, zajedno sa troje djece. Četvrto se tamo rodilo. Do trenutka pisanja, šest muškaraca je ubijeno u ratnoj zoni, tri muškarca, četiri žene i dvoje djece ostaju na teritoriji djelovanja ISIL-a, dok je jedan muškarac pritvoren u Turskoj. Osam muškaraca, jedna žena i jedno dijete vratili su se u Crnu Goru”, piše u izvještaju. Dodaje se da bezbjednosni izvori konstatuju da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih separatista. Jedan od njih procesuiran je i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla prije dopune Krivičnog zakonika kojom je odlazak na strana ratišta kriminalizovan".

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.