Članstvo Crne Gore u EU podržava 65,9% građana
ilustracija

Istraživanje pokazalo

Članstvo Crne Gore u EU podržava 65,9% građana

Građani Crne Gore u visokom procentu imaju pozitivan stav o Evropskoj Uniji, a glavne pozitivne asocijacije na ovu zajednicu su visok standard, sloboda putovanja i mogućnost zapošljavanja, pokazuju rezultati istraživanja o stavovima građana o EU, koje je danas predstavljeno u Podgorici.

Pozitivan stav o EU ima 67,4 odsto ispitanika, dok 23,6 odsto ima negativan stav. Neopredijeljeno je devet odsto ispitanika. 

Olivera Komar iz agencije DeFacto, koja je sprovela istraživanje, kazala je da je posebno visoka podrška EU među mladima do 35 godina, gdje 74,5 odsto ima pozitivan stav o EU. 

"Najveći procenat ispitanika smatra da će Crna Gora 2025. godine ući u EU", kazala je Komar, javlja agencija Anadolija.

Istraživanje je pokazalo da 65,9 odsto ispitanika podržava pristup EU, dok je protiv 23,5 odsto. 

Glavni pregovarač Crne Gore s EU Aleksandar Drljević istakao je da ga raduje što je istraživanje potvrdilo stabilan pozitivan trend kada je u pitanju stav o pristupanju EU. 

"Raduju i podaci koji potvrđuju da građani Crne Gore nemaju dilemu kada je u pitanju ulazak u EU. Na referendumu bi za ulazak u EU glasalo 86 odsto građana", kazao je Drljević, prenosi AA.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav istakao je da je podrška EU od blizu 70 odsto dobra vijest. 

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 29. avgusta do 18. septembra, na reprezentativnom uzorku od 1.004 ispitanika. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.