Ne ostajte duže na poslu, loše utiče na zdravlje
Foto: Ilustracija

Rizik od srčanih bolesti i moždanog udara do 80 odsto

Ne ostajte duže na poslu, loše utiče na zdravlje

Kontinuirani boravak na poslu duže od osam sati može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Prekovremeni sati provedeni na poslu, na prvom mjestu povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara do 80 odsto.

Okidači ovako ozbiljnih bolesti su duža izloženost stresu, ali i loša ishrana, kao i nedostatak vježbanja zbog ograničenog slobodnog vremena, pokazala su višegodišnja istraživanja naučnika finskog instituta za zdravlje na radu.

Zanimljivo je da su oni u istraživanju obuhvatili radnu populaciju iz cijelog svijeta.

"Zaposleni sa takvim radnim vremenom imaju i veći rizik za pojavu demencije u kasnijoj životnoj dobi. Sredovječne zaposlene osobe koje na radnom mjestu provode duže od 55 ili više sati tokom nedjelje, imaju i lošiju funkciju mozga, uključujući i niže rezultate na testovima za mjerenje inteligencije. Osim toga, kod njih je prisutno i kratkotrajno pamćenje", upozorila je dr Marijana Virtanen, rukovodilac istraživanja.

Večernje novosti

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.