Potpisan sporazum o readmisji između CG i Španije, radiće se i na međusobnom priznavanju vozačkih dozvola
Nuhodžić i Suarez

Nuhodžić sa ambasadorom Suarezom

Potpisan sporazum o readmisji između CG i Španije, radiće se i na međusobnom priznavanju vozačkih dozvola

Dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Španije potvrđuju se kroz kvalitetnu saradnju na planu bezbjednosti, ekonomije i turizma, a od naročitog značaja je i pružena podrška našem evroatlantskom i evropskom putu, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjij poslova Mevludina Nuhodžića i nerezidentnog ambasadora Kraljevine Španije Miguel Fuertes Suareza.

Glavni povod današnjeg susreta bilo je potpisivanje Sporazuma o readmisiji između dvije zemlje u cilju kontrole i sprečavanja ilegalnih migracija. 

"Potpisujući dokument ministar je podsjetio da je Crna Gora u prethodnom periodu potpisala Sporazum o readmisji sa Evropskom unijom, te usvojila Strategiju za integrisano upravljanje granicom, kao i Strategiju reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisji, sa cijem uspostavljanja što efikasnijeg sistema i postizanja rezultata na polju povratka i reintegracije, unapređenja migratorne politike i očuvanja bezbjednosti granica.Nuhodžić je naglasio da je Crna Gora odlučna da razvija i unapređuje pravni okvir, institucije i administrativne kapacitete, sarađuje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, kao i da upotrijebi sve raspoložive kapacitete u cilju organizovanja humanog povratka i stvaranja uslova održive reintegracije povratnika", saopšteno je iz MUPa.

U odnosu na migratornu politiku, kako je kazao ministar, Vlada i država Crna Gora rade na svim poljima, kako bi bolje regulisali migracijske procese, te je u tom smislu naša zemlja podržala i definisanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije na nedavno održanoj UN konferenciji u Marakešu.

Na sastanku je konstatovano da je saradnja između dva resora unutrašnjih poslova veoma dobra, naročito u dijelu policijskih poslova na planu borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja narkotika i drugih oblika teškog kriminala, kroz zajedničke akcije crnogorske i španske policije i kroz razmjenu operativnih informacija između Interpola u Podgorici i Madridu. 

Suarez je izrazio zadovoljstvo povodom potpisivanja Sporazuma i iskazao spremnost za dalje unapređenje odnosa kroz nove inicijative.

S tim u vezi najavljene su i aktivnosti na planu međusobnog priznavanja vozačkih dozvola između Crne Gore i Kraljevine Španije.

Ambasador je, kako se navodi, pohvalio napore koje Crna Gora preduzima na planu pristupanja Evropskoj uniji, kao i prethodne aktivnosti koje su rezultirale prijemom Crne Gore u NATO, i poručio da Crna Gora i u narednom periodu može računati na punu podršku Španije u nastavku integracionog puta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.