Hapšenje Kašćelana otkriva vezu između kavačkog klana i vlasti u Prištini
Slobodan Kašćelan, foto: Blic

Hapšenje Kašćelana otkriva vezu između kavačkog klana i vlasti u Prištini

Slobodan Kašćelan (55), navodni vođa kavačkog klana iz Kotora, koji je u srijedu uhapšen u Pragu po Inteprolovoj potjernici, imao je kosovski pasoš na ime Slobodan Perić, izdat od lokalnih vlasti. Upravo to pokrenulo je novu istragu o tome ko je ozloglašenom kriminalcu pomogao da dobije novi indetitet.

Kako pišu cnroogrski mediji, Kašćelan je u štek-stanu u kom je uhapšen imao i francuski pasoš, na isto ime, ali je utvrđeno da je ta putna isprava falsifikovana. Kako je, međutim, kosovski pasoš pravi (premda izdat na lažno ime), crnogorska policija će od kosovskih istražitelja tražiti da ustanove ko je omogućio bjeguncu da dobije ovaj dokument.

Posjedovanje legalnog kosovskog dokumenta samo potvđuje pretpostavke da se vođa kavačkog klana izvesno vrijeme krio na teritoriji Kosova. Naime, poslednji put kada se njegovo ime povezivalo sa KiM bilo je u julu ove godine, posle hapšenja Marija Miloševića u Prištini. Tada se u javnosti pominjalo da je neposredno prije nego što su snage kosovske policije u naselju Kalabrija uhapsile Miloševića, vođa kavčana pobjegao iz iste zgrade. Kod Miloševića, koji važi za bliskog klanu na čijem je čelu Kašćelan, takođe je nađen kosovski pasoš, a istraga bi trebalo da utvrdi da li je možda ista osoba izdala legalne putne isprave obojici bjegunaca od crnogorskog pravosuđa. Ukoliko se ispostavi da iza legalnih dokumenata Kašćelanu i Miloševiću, to ukazuje na spregu kavčana sa predstavnicima institucija u Prištini.

Interesantno je da su u Prištini u samo dva dana poslije hapšenja Miloševića, uhapšeni i Cetinjani Igor Mašanović (22) i Vukan Vujačić (23), a sva trojica su optužena da su po nalogu kavčana, u oktobru 2016. na Cetinju, ubili Radomira Đuričkovića, koga su bezbjednosne službe povezivale sa škaljarskim klanom.

Za sada nije poznato da li je Kašćelan u Češku ušao tako što se legitimisao pravim kosovskim ili lažnim francuskim pasošem, ili možda ilegalnim putem.

Crnogorska Uprava policije je navela da je Kašćelan često mijenjao mesto boravka i koristio lažne identitete. Da bi utvrdila gdje se tačno nalazi begunac crnogorska policija je, kako je saopšteno, bila u stalnom kontaktu sa kolegama iz Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova. Kašćelan je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao NCB Interpol Podgorica u februaru 2017.

Za Kotoraninom se tragalo zbog optužbi da je 2010. godine u Prčnju pokušao da ubije Igora Markovića, ali i da je sa Igorom Božovićem organizovao kriminalnu organizaciju poznatu kao kavački klan. Ova kriminalna grupa je optužena iznude, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva, trgovinu drogom, davanje mita i pranje para.

Igor Božović, koji je optužen da je sa Kašćelanom organizovao kavački klan, još je nedostupan pravosuđu. Božoviću se trag gubi u avgustu prošle godine, nakon što je izašao iz spuškog zatvora u kome je robijao zbog trgovine drogom iz Južne Amerike u Španiju. Ni dan-danas nije razjašnjeno zašto predlog za određivanje pritvora u postupku "kavački klan" sudu nije dostavljen prije nego što je Božović izašao iz zatvora, što je on iskoristio i pobjegao. S obzirom da su mnogi članovi ovog klana utočište našli na Kosovu, nije nemoguće da se i Božović krije tamo, kao i da je i on dobio kosovska dokumenta.

Izvor: Blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.