Poslanici mađarske opozicije otjerani iz državne televizije
Sa protesta, foto: Reuters

Poslanici mađarske opozicije otjerani iz državne televizije

Pripadnici obezbjeđenja izbacili su dvojicu nezavisnih poslanika iz zgrade mađarske državne televizije nakon što su pokušali da pročitaju peticiju.

Oni su peticiju pokušali da pročitaju dan nakon što je policija ispalila suzavac na demonstrante u Budimpešti, piše RSE.

Dva poslanika bila su među desetak članova parlamenta koji su proveli noć u zgradi državne teelvizije u okviru demonstracija protiv politike mađarskog premijera Viktora Orbana. 

U peticiji su navedeni zahtejvi sa jučerašnjeg protesta, među kojima su poziv na povlačenje novog zakona o radu, nezavisnost javnih medija i sudova i pridruživanje Mađarske kancelariji tužilaštva EU. 

Na internetu su emitovani snimci na kojima se pripadnici obezbjeđenja guraju sa dva poslanika i potiskuju ih napolje iz zgrade. Ostali poslanici nastavili su protest u zgradi televizije. 

U nedjelju je oko 10.000 demonstranata učestvovalo u protestu pod nazivom "Srećan Božić, gospodine premijeru". To je bio četvrti i do sada najveći skup u poslednjih sedam dana protiv, kako kažu demonstranti, sve izraženije autoritarne Orbanove vladavine. 

Protestna šetnja je bila uglavnom mirna dok policija nije upotrebila suzavac ispred zgrade televizije u nedelju kasno uveče.

 

RSE

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.