Haradinaj će odgovoriti negativno na prijedlog Federike Mogerini
Ramuš Haradinaj

Neće ukinuti takse

Haradinaj će odgovoriti negativno na prijedlog Federike Mogerini

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj u ponedjeljak će odgovoriti negativno na predlog visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

Ona je u pismu od njega zatražila ukidanje kosovske takse na robu iz Srbije i BIH, što bi bilo nagrađeno promjenom naziva Kosova u sporazumu CEFTA, objavio je portal gazetaexpress.

Prištinski mediji su danas javili da su Mogerini i komesari za trgovinu Sesilija Malmstrom i proširenje i politike dobrosusjedstva Johanes Han zatražili ukidanje takse od 100 odsto, a zauzvrat ponudli promjenu naziva u sporazumu CEFTA tako da tu umjesto "UNMIK" piše "Kosovo".

Mogerini, Han i Malmstrom su u zajedničkom pismu Haradinaju objasnili stav EU da takse na robu iz Srbije moraju da budu hitno povučene, potvrdila je portparolka EU Maja Kocijančič, prenosi RTS.

"U pismu je ponovljena ponuda komesara Hana kako rješavati pritužbe Prištine o funkcionisanju Cefta sporazuma na odgovarajući način", rekla je Kocijančič, ne navodeći detalje.

U Prištini je šef kabineta premijera Kosova, Avni Arifi, za portal gazetaexpress rekao da pismo iz Brisela "ne sadrži nijedan red ili stav koji nije poznat građanima Kosova".

Iz odgovora Arifija se, po tom portalu, može zaključiti da Haradinaj neće prihvatiti ponudu troje visokih zvaničnika Evropske unije.

Sjutra je u Briselu predviđen sasatanak Haradinaja i drugih visokih zvaničnika Kosova s Mogerini u okviru procesa sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU (SSP).

KTV očekuje da će se na tom sastanku razmatrati i rezolucija Skupštine Kosova o dijalogu, njena odluka o osnivanju vojske, kao i uvođenje takse od 100 odsto za proizvode iz centralne Srbije i BiH, prenijela je regionalna TV N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.