Foto: Tanjug

Odgovor iz Srbije

"Guslar bio odjeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini"

Guslar koji je izveo svoju pjesmu na otvaranju Kulturnog centra "Ivo Andrić" u Pekingu bio je odjeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmijeni, navodi se u odgovoru Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Iz ove institucije su reagujući na saopštenje Ministarstva kulture Crne Gore, kazali da je Srbija prilikom nominacije pjevanja uz gusle za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, podnijela opsežnu dokumentaciju.

"Tokom dvogodišnje procedure, stručnjaci Uneska su vrednovali priloženi dosije i čitava procedura je bila javna. Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je riječ o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svjedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture Srbije kažu da dio srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe.

"Smatramo da je Ministarstvo kulture Crne Gore sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa ovom temom, te ih obavještavamo da Srbija nije "posegnula" ni u čije kulturno nasleđe "predstavljajući ga kao svoje", i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice prije nego što posegnu za neprimjerenom i neargumentovanom jetkošću. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i naše ustanove kulture, spremne su da im u tom poslu pruže i odgovarajuću pomoć i podatke", zaključuje se u saopštenju.


   

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.