Farmaceutski gigant decenijama znao da je puder za bebe opasan
Ilustracija

Farmaceutski gigant decenijama znao da je puder za bebe opasan

Američki farmaceutski gigant Džonson i Džonson decenijama je znao da prodaje puder za bebe koji sadrži azbest, izvještava Rojters.

Izvještaj je objavljen nakon što su protiv te korporacije podignute na hiljade tužbi u kojima se tvrdi da je njihov bejbi puder izazvao karcinom.

Rojtersova analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svjesna da njihov puder sadrži tragove azbesta. 

“Bejbi puder J&J je siguran i bez azbesta. Rojtersov članak je jednostran i lažan. Jednostavno rečeno, Rojtersova priča je apsurdna teorija zavjere”, objavili su advokati Džonson i Džonsona,prenosi B92.

“Znanstveni konsenzus je da talk na kojem je bejbi puder baziran ne izaziva rak, nezavisno od toga šta je u tom talku. To je istina čak i ako je, a nije, talk puder koji proizvodi Džonson i Džonson ikad sadržavao sićušne količine azbesta koje je nemoguće detektovati”, rekao je zastupnik korporacije Peter Biks za Rojters. 

Rojters je pregledao dokumente "Johnsona & Johnsona" koji su se pojavili na suđenjima, pri čemu su mnogi od njih odlukom suda bili skriveni od javnosti. 

Dokumenti su otkrili da su kompanijina interna testiranja od 1971. do ranih 2000-ih pokazala da su u sirovom talku i gotovom proizvodu (bejbi puderu na bazi talka) ponekad otkrivene male količine azbesta. Većina testiranja J&J nisu otkrila azbest u talku, a ona koja jesu nisu bila prijavljena regulatornim tijelima. 

Dionice Džonson i Džonson su nakon ovog otkrića potonule na berzi, u jednom trenutku čak i 10 posto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.