Skoro četvrtina građana smatra da je Multipla skleroza zarazna bolest
ilustracija

Skoro četvrtina građana smatra da je Multipla skleroza zarazna bolest

U Crnoj Gori skoro četvrtina građana smatra da je Multipla skleroza zarazna bolest, a više od polovine da oboljeli od te bolesti nemaju pristup najsavremnijoj terapiji, zbog čega je neophodno podizanje svijesti stanovištva o toj bolesti.

To je saopšteno na pres konferenciji povodom predstavljanja istraživanja nevladine organizacija Montenegrin Medical Sudents International Committee (MoMSIC Montenegro), koje je sprovodeno od 14. novembra do 20. decembra na uzorku od 1.068 ispitanika, a u okviru završne faza projekta “My Support, always by your side!”, prenosi PR Centar.

Predsjednik MoMSIC Montenegro, Anis Šabotić je kazao da je, na pitanje da li su čuli za bolest Multipla skleroza, 82 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno, dok ih 18 odsto nije bilo informisano o toj bolesti.

"Na pitanje da li smatrate da je Multipla skleroza zarazna, odnosno prenosiva bolest, 76 odsto ispitanika misli da nije, a 24 odsto misli da jeste. Na pitanje da li je Multipla skleroza nasljedna bolest, 39 odsto misli da nije, 32 odsto misli da jeste, a 29 odsto je kazalo da ne zna“, naveo je Šabotić.

Prema njegovim riječima, na pitanje koliko Multipla skleroza utiče na kvalitet života oboljelih, 43 odsto ispitanika je odgovorilo da značajno utiče na kvalitet života, 18 odsto da vrlo malo utiče na kvalitet života, devet odsto da ne utiče, dok ih, kako je naveo, 30 odsto nije znalo da li utiče ili ne na kvalitet života.

„Na pitanje smatrate li da osobe sa Multipla sklerozom mogu imati normalan život, sa ne je odgovorilo 55 odsto, sa da 45 odsto ispitanika.  Na pitanje smatrate li da osobe sa Multipla sklerozom mogu imati djecu, sa mogu je odgovorilo 43 odsto, sa ne znam 38 odsto i sa ne mogu 19 odsto“, rekao je Šabotić.

On je kazao da su, na pitanje da li biste oženili ili se udali za osobu koja boluje od Multipla skleroze, 69 odsto građana odgovorilo je sa ne, a 31 odsto je odgovorilo sa da.

„Da osobe sa Multipla sklerozom, uz terapiju, mogu imati normalan život, smatra 44 odsto građana, 39 odsto ne zna odgovor na to pitanje, a 17 odsto ih smatra ne mogu“, naveo je Šabotić.

FME9323

Foto:PR Centar

On je kazao da je na pitanje da u Crnoj Gori oboljeli od Multipla skleroze imaju pristup najsavremnijoj terapiji, 51 odsto je odgovorilo sa ne, 44 odsto sa ne znam, a sa da pet odsto ispitanika.

„Da uz ranu dijagnozu i rano liječenje pacijenti imaju bolju prognozu, smatra 63 odsto građana, 28 odsto ih ne zna, i svega devet odsto ne smatra. Da oboljeli od Multipla skleroze treba da se liječe u inostranstvu, smatra 68 odsto građana, ne zna odgovor na to pitanje 19 odsto i 13 odsto ih ne smatra“, rekao je Šabotić.

On je rekao da 44 odsto građana smatra da oboljeli od Multipla skleroze zahtijevaju liječenje u specijalizovanim centrima, 37 odsto ne zna odgovor na to pitanje,a 19 odsto ih smatra da ne treba.

Direktor Klinike za neurologiju u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), Balša Vujović, ocijenio je da rezultati ankete pokazuju da je neophodno podizanje svijesti o bolesti Multipla skleroze u društvu.

„Neki odgovori koje smo dobili su očekivani, a neki nas zabrinjavaju i upućuju da moramo raditi više kako bismo podigli svijest ljudima koji nisu u struci, medicinskim laicima, opštoj javnosti, približili samu bolest, pokazali da su u pojedinim segmentima u zabludi, na štetu samih pacijenata“, rekao je Vujović.

On je ocijenio da pacijenti sa Multipla sklerozom, kao i svaki drugi, moraju mnogo više učestvovati u dijalogu sa stručnjacima i biti saučesnici u, kako je naveo, donošenju odluka o njihovom liječenju.

„A mi ljekari, koji autoritativno određujemo terapiju, moramo čuti i njih bolje i njihove probleme, a sa druge strane i oni da se bolje edukuju i da bolje shvate koja je to terapija, koja donosi benefite, a koja potencijalne rizike“, naveo je Vujović.

On smatra da je neophodno podizanje svijesti građana o bolesti Multipla skleroze.

„Mislim da je važno da se promijeni mišljenje građana u dijelu u kojem u značajnom procentu, 24 odsto, smatraju da je Multipla skleroza zarazna bolest. Svi znamo da to apsolutno nije, jer ubjeđenje da je nešto zarazno, dodatno stigmatizuje pacijente i dodatno ih socijalno izoluje“, istakao je Vujović.

On je ukazao i na podatak iz istraživanja da značajan broj građana smatra da pacijenti sa Multipla sklerozom ne mogu da imaju djecu.

„To je takođe apsolutno netačno. Imamo mnoge pacijente koji imaju djecu i pacijentkinje koje su trudnice, koje primaju terapiju, koja je dozvoljena da se prima u trudnoći. To je realnost u praksi, da pacijentkinje ostaju trudne, imaju djecu, i mogu da imaju normalan život“, naveo je Vujović.

On je poručio da Crna Gora, u dostupnosti savremnoj terapiji, prednjači ispred svih država okruženja.

„Lijekovi koji u okruženju nisu dostupni, kod nas jesu, i oni su čak na pozitivnoj listi – pacijenti ih primaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje. Pacijenti identičnu terapiju primaju u mnogo većim centrima i u mnogo bogatijim državama. Tu nema bitne razlike u odnosu na zemlje Zapadne Evrope nema“, pojasnio je Vujović.

PR Centar

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.