Strogo zaštićene ptice, simboli Evrope, ubijene na Ulcinjskoj solani
Foto:CZIP

Bjeloglavi sup Perun i pelikan skupo platili boravak u CG

Strogo zaštićene ptice, simboli Evrope, ubijene na Ulcinjskoj solani

Bjeloglavi sup Perun iz Hrvatske i kudravi pelikan, zaštićene vrste ptica, ubijene se na Ulcinjskoj solani, objavio je Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Pronađeno krilo bjeloglavog supa Peruna, koji je prije nešto više od mjesec dana nestao na Ulcinjskoj Solani, sadrži baline sačme što je, kažu Iz CZIPa, nepokolebljiv dokaz da je ova ptica ubijena.
 
"Tokom redovne kontrole uposlenika Nacionalnih Parkova, koji upravljaju ovim područjem, prije dva dana je pronađen dio krila jednog od 14 supova sa ostrva Cres, opremljenih satelitskim odašiljačima, a čiji se trag gubi 29. oktobra u blizini osmatračnice na Ulcinjskoj Solani.Ponovnim obilaženjem terena, u namjeri da pronađu ostatak supa, ornitolozi CZIP-a su pronašli još jednu odstreljenu jedinku, uginulog kudravog pelikana, što je treća mrtva jedinka ove vrste pronađena u zadnja 3 mjeseca. RTG snimanjem trupa pelikana potvrđeno je i da je baš poput Peruna i pelikan ubijen",  kazali su iz CZIPa.

4837242022947630872003573468755539758940160n

Foto:CZIP

Iz tog druptva su podsjetili da su obje vrste zaštićene kako na nacionalnom nivou tako i na nivou Evropske unije, obzirom da se nalaze na Aneksu I Direktive o pticama, dok je kudravi pelikan kategorisan i kao globalno ugrožen.

"Kudrvati pelikan i bjeloglavi sup se smatraju najvećim pticama Evrope, a gubitak svake pojedinačne jedinke težak je udarac za prirodu jer je riječ o dugovječnim vrstama čija reprodukcija je spora, obzirom da u prosjeku odgoje jednog ptića godišnje, a stopa preživljavanja mladih izuzetno je niska", saopštili su.
 
 "Dok se u Vladi još uvjek pjenuša šampanjac u čast otvaranja Poglavlja 27, na Ulcinjskoj solani se vodi rat protiv prirode, a iz odmazde ubijaju strogo zaštićene ptice, simboli Evrope. Odstreljeni bjeloglavi sup upravo je sredstvima EU telemetrijski praćen na svojoj migraciji, dok je svoj boravak na solani skupo platio i kudravi pelikan, inače simbol Skadarskog jezera. Oporavak populacije kudravog pelikana na Skadarskom jezeru je najuspješnija priča u zaštiti prirode bazirana na odličnoj saradnji civilnog sektora i institucija", naglašavju iz CZIPa.
  
 Upozoravaju da se nakon ovog pronalaska više ne može diskutovati o posljedicama krivolova ili čak njegovom postojanju na teritoriji Ulcinjske solane.

"U svijetlu otvorenog Poglavlja 27, gdje je zaštita Ulcinjske solane uvrštena kao jedan od uslova za zatvaranje procesa pregovora, apelujemo na Vladu, Ministarstvo održivog razvoja i Opštinu Ulcinj, da pokrenu proces koji je obustavljen više od godine dana i konačno zaštite sada već potvrđenu smrtonosnu klopku crnogorske prirode, na kojoj ptice umjesto utočišta dočekuje metak", poručuju zaštitnici ptica.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.