Kosovo dobilo Vojsku, predviđeno da ima do 5.000 aktivnih pripadnika
Foto:Anadolija

Skupština usvojila Zakon o bezbjednosnim snagama

Kosovo dobilo Vojsku, predviđeno da ima do 5.000 aktivnih pripadnika

Apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova usvojila je danas paket zakona i završila transformciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova. Glasanju nisu prisustvovali srpski poslanici, javlja Anadolija.

Poslanici Skupštine Kosova izglasali su i Zakon o službi o Kosovskim bezbjednosnim snagama, sa ukupno 45 amandmana. Prethodno su usvojeni Zakon o Kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o Ministarstvu odbrane.

Iako pod istim imenom, Kosovske bezbjednosne snage danas su postale “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”.

Zakoni o transformaciji kosovskih snaga bezbjednosti u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na cijeloj teritoriji Kosova, kao i sve atribute oružane formacije – vrhovnog komandanta, generalštab, oružje, simbole.

Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika i da bude multietnička, što znači da bi u njenom sastavu trebalo da budu i pripadnici manjina na Kosovu, uključujući i Srbe.

2018121423392993239892060Web

Prethodno je Kosovo danas dobilo Ministarstvo odbrane nakon što je 106 od 107 prisutnih poslanika izglasalo usvajanje Zakona o Ministarstvu odbrane, prvog paketa zakona o transformaciji Kosovskih bezbjedonosnih snaga u Oružane snage Kosova, javlja Anadolija.

Jedan poslanik je bio uzdržan. Zakon je usvojen sa 11 predloženih amandmana, a glasanju nisu prisustvovali srpski poslanici. 

Počasni gosti na sjednici Skupštine bili su predsjednik Kosova Hašim Tači i komandant Kosovskih bezbjedonosnih snaga, general pukovnik Rrahman Rama.

U loži skupštinske sale bili su i pripadnici KBS-a. 

Sjednica je počela minutom ćutanja za generacije palih boraca, političkih zatvorenika i svih koji su se borili za slobodu Kosova.

Do formiranja vojske Kosova dolazi takozvanim Planom B, odnosno zakonskim putem, jer zbog protivljenja srpskih poslanika nije bilo moguće izglasati ustavne amandmane u Skupštini Kosova.

Tim zakonima ne mijenja se ime Kosovskim bezbjedonosnim snagama, ali im se mijenja misija kako bi te snage postale vojska. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.