Junker: Naši britanski prijatelji da kažu šta žele
Žan Klod Junker

EU se priprema za Bregzit bez sporazuma

Junker: Naši britanski prijatelji da kažu šta žele

Evropska komisija ubrzaće pripreme za slučaj da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o uređenom razlazu, rekao je predsjednik EK Žan-Klod Junker posle samita posvećenog Bregzitu.

"Naši britanski prijatelji treba da kažu šta žele umjesto da nam govore šta mi želimo", rekao je sinoć Junker i dodao da će EK u srijedu 19. decembra objaviti "sve korisne informacije koje se tiču priprema za Bregzit bez sporazuma".

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da britanska premijerka Tereza Mej ima "teškoća" da ubijedi britanski parlament da odobri sporazum i da je tražila "dodatno osiguranje".

Junker je ocijenio da je "nezamislivo" da Velika Britanija misli da EU treba da "ponudi odgovore".

"Riječ je o tome da britanska vlada treba da nam kaže šta tačno hoće", naveo je on. Takođe, rekao je da mu je "teško da razumije raspoloženje britanskih poslanika".

Prema jednom izvoru, atmosfera na radnoj večeri je bila "veoma loša".

Taj izvor je naveo da "Tereza Mej nije bila sposobna da izrazi šta želi" kao i da ju je njemačka kancelarka Angela Merkel često prekidala i pitala je šta tačno očekuje.

Mej može očekivati pomoć samo ako se narednih nedelja pojavi s konkretnim predlozima, rekao je drugi izvor.

Britanska vlada je odredila 21. januar kao poslednji rok za glasanje o sporazumu u parlamentu.

Evropski savjet je u zaključcima ponovio da je "sigurnosna mreža" (backstop) za irsku granicu planirana kao privremena mjera i da će, čak i da do njene primjene dođe, EU "učiniti sve u svojoj moći za brzo zaključivanje sporazuma koji bi je zamijenio".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.