Upisao se u knjigu počasnih gostiju

Đukanović završio posjetu Republici Paragvaj

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović završio je posjetu Republici Paragvaj susretom s predstavnicima novoosnovane Crnogorske zajednice u Asunsionu.

"U ovoj latinoameričkoj zemlji živi preko 2000 potomaka crnogorskih iseljenika treće i četvrte generacije. Za sebe kažu da su većinom  rođeni širom američkog kontinenta i da ih je u Paragvaju povezalo i zbližilo to što su svi Crnogorci. Mi imamo svijest o tome da je Crna Gora zemlja naših korijena, s kojom želimo da imamo bliži odnos", kaže Branko Vučković, vlasnik više hotela u Paragvaju i Argentini.

U jednom od njih u Asunsionu bila je smještena i crnogorska delegacija na čelu s predsjednikom Đukanovićem. Vučković ga je obavijestio da mu je želja i namjera da izgradi jedan hotel i u Crnoj Gori.

Predsjednik je rekao da je glavni povod njegovih posjeta Argentini i Paragvaju da vrlo usredsređeno pokaže pažnja prema potomcima Crnogoraca u Argentini i Paragvaju, i da se uspostave što bolji odnosi s tim prijateljskim državama.

Ističući da je crnogorska zajednica najbrojnija u Latinskoj Americi i sa najdužim iseljeničkim stažom, najavio je da istim povodom planira da posjeti Urugvaj i Čile.

On ih je ukratko upoznao o dostignućima savremene Crne Gore i pozvao da jedna delegacija Crnogoraca iz Paragvaja posjeti i bliže upozna zemlju svojih predaka.

Đukanović je prethodno imao susret s predsjednikom Toresom Kirserom i jednim brojem sudija Vrhovnog suda Paragvaja, gdje je dočekan s najvećim počastima.

Nakon što se upisao u knjigu počasnih gostiju, domaćini su istakli da im je čast što ih posjećuje najveći predstavnik herojske crnogorske nacije, i istakli spremnost za potpisivanje sporazuma o saradnji u ovoj važnoj oblasti.

Predsjednik je, takođe, izrazio zadovoljstvo susretom s paragvajskim sudskim uglednicima. Naglasio je da demokratski razvoj kojem teže naše zemlje podrazumijeva vladavinu prava i nezavisno sudstvo, i da u toj sfeti postoje realni izgledi za saradnju, što će prenijeti crnogorskim sudskim zvaničnicima

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović imala je odvojen program i drugog dana posjete.

Ona je u pratnji prve dame Paragvaja, kao i ministra kulture, posjetila Katedralu Metropolitana, Muzej sakralnih umjetnosti i Kuću nezavisnosti, gdje se upisala u knjigu počasnih gostiju.

Predsjednika i delegaciju na aerodromu u Asunsionu ispratili su uz protokolarne počasti visoki predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Kabineta predsjednika Mario Abdo Beniteza.

On je u popodnevnim časovima doputovao u Buenos Ajres, odakle sjutra odlazi u dvodnevnu posjetu argentinskoj provinciji Ognjena zemlja na poziv guvernerke i tamošnje crnogorske zajednice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.