Vučić o situaciji na Kosovu: To mi je najveća muka
Aleksandar Vučić

Vučić o situaciji na Kosovu: To mi je najveća muka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u selu Kotraža kod Lučana da je "veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu" i dodao da "jedini veliki problem" vidi u onome što nam, kako je rekao, "donekle Albanci, a donekle dio svijeta nameće na Kosovu".

"To mi je noćna mora, to mi je najveća muka, sa tim ležem, sa tim se budim, a ne spavam mnogo. To mi je najveća muka zato što znam koliko smo se borili da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić obraćajući se meštanima Kotraže uoči lokalnih izbora u Lučanima raspisanim za 16. decembar.

On je kazao da ne razumije da bilo ko u svijetu može da odobri formiranje kosovske vojske, koja je kako je naveo, "u potpunoj suprotnosti sa svim međunarodnim aktima", ili da se prave da to ne vide.

"Nećemo udarati u ratne bubnjeve, ali nikome nećemo dozvoliti da progoni i ponižava srpski narod na Kosovu. I to im govorim danas, uoči formiranja njihove vojske na Kosovu", rekao je Vučić.

On je na završnoj konvenciji SNS u Guči,  ponovio da je zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji zbog formiranja vojske Kosova i istakao da ima dva pitanja za međunarodnu zajednicu, koju je definisao kao "zapadne zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo".

"Na osnovu kog akta prihvatate takvu odluku prištinskih vlasti, pošto jedini akt koji reguliše postojanje ili nepostojanje oružanih formacija jeste Rezolucija 1244 u kojoj se govori da je obaveza Kfora, koji je pod mandatom UN na Kosovu, da razoružaju sve kosovske formacije", rekao je Vučić.

On je dodao da je bilo mnogo "onih u Srbiji" koji su se borili protiv toga da Srbija dobije bilo šta na Kosovu.

"Oni se danas ne bune ni protiv čega, pošto se oni slažu sa engleskim ambasadorom u Prištini koji smatra da Kosovo treba da bude jedinstveno, cjelovito i nedjeljivo i da pripada Albancima. I za to ćute, a kad ja kažem da ne treba Kosovo da pripada Albancima onda kažu ti si Vučiću kriv i hoćeš da rasturiš srpski narod", rekao je lider naprednjaka.

Vučić je dodao da je njegovo drugo pitanje za međunarodnu zajednicu zašto prištinske vlasti formiraju vojsku na Kosovu.

"A protiv koga formiraju vojsku na Kosovu, da li možda protiv Albanije, protiv Makedonije ili Crne Gore ili će biti da je protiv srpskog naroda i protiv Srbije. Čini mi se da ne postoji drugačiji odgovor", rekao je Vučić.

On je istakao da će srpske vlasti da se ponašaju odgovorno, ozbiljno i bez "teških" riječi.

"Ali iza mog mirnog i umjerenog tona ne krije se ni strah, ni slabost. Samo hoću da poručim i Albancima i svima drugima mi da se junačimo nećemo i ne možemo, suviše smo mi mali, ali kada nas natjerate u ćošak mi nemamo šta drugo da učinimo nego da zaštitimo svoj narod i svoju imovinu. I nemojte da nas dovodite u takvu situaciju, kao boga vas molim", rekao je Vučić.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.