TO redovno da ažuriraju podatke na sajtovima, Montecargo se zadužuje milion eura
Foto: Gov.me

Odluke Vlade

TO redovno da ažuriraju podatke na sajtovima, Montecargo se zadužuje milion eura

Vlada Crne Gore je danas na 102. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim organizacijama.

Prijedlgom se kako je saopšteno obezbjeđuju uslovi za efikasnije i kvalitetnije obavljanje djelatnosti i funkcionisanje turističkih organizacija koje su prvenstveno zadužene za unapređenje, razvoj i promociju turističkog proizvoda na teritoriji opštine osnivanja.

"Turističke organizacije su predloženim izmjenama i dopunama Zakona obavezane da preciziraju početak obavljanja djelatnosti i da podnesu program rada i finansijski plan skupštini turističke organizacije i Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) na prethodnu saglasnost", saopšteno je.

Turističke organizacije opština dobile su zadatak i da prikupljaju i ažuriraju podatake o turističkoj ponudi opštine i da te podatke objavljuju na internet stranici kao i da učestvuju u realizaciji projekata za razvoju i diverzifikaciji turističke ponude.

"NTO je obavezna da uspostavi jedinstveni turističko-informacioni sistem Crne Gore", kazali su iz Vlade.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o industrijskim emisijama s Izvještajem sa javne rasprave kojim se naš sistem harmonizuje sa legislativom Evropske unije u oblasti sprječavanja i kontrole industrijskog zagađivanja.

"Predloženim zakonom uvodi se tzv. integralni pristup prema kojem se prilikom izdavanja dozvola mora uzeti u obzir cjelokupni uticaj postrojenja i/ili aktivnosti u životnoj sredini i osigurati visok nivo zaštite životne sredine uzet u cjelini poput emisije u vazduh, vodu i zemljište, stvaranja otpada, korišćenja sirovina, energetske efikasnosti, buke, sprječavanja nesreća, sanacija lokacije nakon zatvaranja postrojenja i dr.", saopšteno je.

Kako je pojašnjeno, preciznije je definisan sistem inspekcijskog nadzora.

"Značajne novine se odnose i na informisanje javnosti: uvedena je obaveza da Izvještaji o izvršenom nadzoru budu dostupni javnosti kao i da javnost bude posebno uključena u proces donošenja odluka kao i da bude sistemski obavještavana", navodi se.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe za sprovođenje Carinskog zakona kojom se omogućuje uključivanje Crne Gore u tranzitni sistem EU odnosno primjena Konvencije o zajedničkom tranzitu i Konvencije o olakšicama u trgovini robom godinu dana prije ulaska u Evropsku uniju.

Vlada se upoznala sa Informacijom o ugovoru o finansiranju između Vlade Crne Gore i Univerziteta Crne Gore i prihvatila Ugovor kojim se omogućava finansiranje studenata prvog i drugog ciklusa studija, odnosno osnovnih studija počev od studijske 2017/2018. godine, a master studija počev od studijske 2020/2021. godine, kao i instituta budući da su od studijske 2017/2018. godine osnovne studije na javnim ustanovama visokog obrazovanja, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, besplatne.

"Primarni cilj uvođenja ugovornog modela finansiranja je poboljšanje kvaliteta javnog finansiranja Univerziteta Crne Gore, praćenje efikasnosti i djelotvornosti javnih izdvajanja usmjerenih na nacionalne prioritete, poboljšanje pristupa visokom obrazovanju, podsticanje obrazovanja i istraživanja kroz koje se može unaprijediti budući ekonomski rast. Ugovor se temelji na kriterijumima uspješnosti Univerziteta u oblasti obrazovanja, odnosno nastave, istraživanja i upravljanja resursima, kao i na potrebama Univerziteta i značaju koji Univerzitet ima kao ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori", saopšteno je.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem za 2018/2019. godinu u kojem je navedeno da su poslodavci iskazali izuzetno veliko interesovanje za Program.

"Što je rezultiralo oglašavanjem 11.005 slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje, dok ukupan broj lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja su se prijavila za učešće u Programu 3.604. Nakon elektronskim putem sprovedenog postupka povezivanja korisnika i poslodavaca 3.298 visokoškolaca je dobilo priliku da se u devetomjesečnom periodu stručno osposobljava kod izabranog poslodavca i time stekne uslove za polaganje stručnog, odnosno državnog ispita", kazali su iz Vlade.

Vlada je prihvatila Informaciju o kreditnom zaduženju privrednog društva Montecargo AD Podgorica, u visini od 1.000.000 eura.

U Informaciji je navedeno da bi dostavljenim projekcijama negativni rezultat do kraja godine bi trebao da bude oko 1,2 miliona eura, dok projektovani prihodi i rashodi za 2019. i 2020. godinu pokazuju pozitivne poslovne rezultate u iznosima od 0,52 odnosno 0,53 miliona eura.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.