Papa Franja otpustio tri kardinala, dvojica upletena u seksualni skandal
Foto: EPA-EFE

Papa Franja otpustio tri kardinala, dvojica upletena u seksualni skandal

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja uklonio je iz svog neformalnog kabineta trojicu kardinala od kojih su dvojica umiješana u skandal seksualnog zlostavljanja koju je katolička crkva dugo skrivala, saopštio je danas Vatikan.

Navodi se da je papa u oktobru uputio pisma trojici kardinala u kojima je zahvalio na petogodišnjoj saradnji u takozvanoj Grupi 9 posvećenoj reformi Vatikana i reorganizaciji birokratije.

U pitanju su kardinali iz Čilea Havijer Erazuris, Australije Džordž Pel i Konga Loran Monsengvo Pasinija.

Erazuris je optužen da je prikrivao seksualna zlostavljanja sveštenika dok je bio nadbiskup Santijaga, dok je Pel optužen za seksualna zlostavljanja i njemu treba da bude suđeno u rodnoj Australiji.

evariy

Čileanski kardinal Havier Erasuriz

Kardinal iz Konga je sam odlučio da ode i svoje mjesto u Grupi 9, želi da ustupi drugom kardinalu iz Afrike.

Beta

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.