Bilježi pet najtoplijih godina: Sjeverni pol se zagrijao dva puta više od ostatka svijeta
Ilustracija

Bilježi pet najtoplijih godina: Sjeverni pol se zagrijao dva puta više od ostatka svijeta

Na Sjevernom polu je u posljednjih pet godina zabilježen najtopliji period u istoriji, a ova regija zagrijala se dva puta više od ostatka svijeta.

Program za istraživanje Sjevernog pola pri američkoj Nacionalnoj agenciji za okeane i atmosferu (NOAA) objavio je Izvještaj o Sjevernom polu, na kojem je radio 81 naučnik iz 12 zemalja. 

U pomenutom izvještaju istaknuto je da je u periodu od 2014. do 2018. godine, u regiji Sjevernog pola, od 1900. godine, kada je počela da se bilježi temperatura, zabilježen najtopliji period do sada. Navedeno je takođe kako se ova regija dva puta više zagrijala od ostatka svijeta. 

U izvještaju je navedeno kako se promjena temperature osjetila u regijama daleko od Sjevernog pola, te je prouzrokovala značajne promjene u kretanjima temperature širom svijeta. 

Ističe se da se najstariji glečer na Sjevernom polu u posljednje 33 godine otopio za 95 posto, kao i da je populacija irvasa u regiji smanjena za 56 posto u posljednje dvije decenije, odnosno sa 4,7 spala na 2,1 milion. 

Susan M. Natali, iz Centra "Woods Hole" u Masačust2su, koji se bavi istraživanjem Sjevernog pola, za "New York Times" je izjavila da ovaj izvještaj predstavlja jedan vid upozorenja. 

"Kad god vidimo neki izvještaj jasno nam je da stvari idu u pogrešnom smjeru, ali ne preduzimamo ništa. Ovaj izvještaj podržava stav da su klimatske promjene vidljive", kazala je Natali. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.