MJU

Ministarstvo javne uprave reagovalo na navode IA

"CG postigla značajne razultate u oblasti reforme javne uprave to pokazuje i najbolja ocjena EK"

Crna Gora je u prethodnom periodu postigla značajne razultate u oblasti reforme javne uprave o čemu svjedoči i najbolja ocjena dobar napredak u oblasti političkih kriterijuma u izvještaju Evropske komisije iz aprila 2018. godine kojim se Vlada Crne Gore vodi u procesu pristupanja EU. Upravo je zbog rezultata u oblasti u reformu javne uprave koje je Vlada Crne Gore postigla u prethodnom periodu, Evropska komisija dodijelila i sektorsku budžetsku od 15 miliona eura za ovu oblast.

Ovo je saopštilo Ministarstvo javne uprave(MJU) reagujući na tvrdnje predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka koji je na konferenciji danas saopštio da je Crna Gora u reformi javne uprave daleko od lidera u regionu.

"Izvještaj koji je danas predstavljen na press konferenciji Instituta Alternativa je izvještaj koji je dominantno rađen na osnovu mjerenja indiktora i istraživanja javnog mnjenja iz 2017. godine, a koji je predstavljen u septembru na konferenciji u Beogradu na kojoj su učestvovali i naši predstavnici koji su i tada ukazali  da Izvještaj ne obuhvata veliki broj aktivnosti koji je realizovan u 2018. godini", kažu iz Ministarstva javne uprave.

Podsjećaju da su u prethodnom periodu stvorili institucionalne i normativne pretpostavke, kroz donošenje nekoliko zakonskih rješenja, a prije svega Zakona o državnoj upravi, Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi koji kako kažu, treba da obezbijede profesionalnu, stručnu i efikasnu javnu upravu.

"Otpočeli smo proces optimizacije broja zaposlenih, a paralelno predložili i nova rješenja u pogledu reorganizacije javne uprave kroz novi Zakon o državnoj upravi. U prethodnom periodu, povećan je broj elektronskih usluga, pa danas imamo 564 usluge u nadležnosti 50 institucija", saopšteno je.

Ministarstvo javne uprave navodi da različite organizacije koriste različite metodologije, pa se konkretno u određenim oblastima razlikuju ocijene i metodologije kod npr. Izvještaja SIGMA-e i WeBera.

Iz MJU navode i nekoliko primjera:

"Kada je u pitanju oblast transparentnosti, Crna Gora je za proaktivnost u objavljivanju informacija dobila ocjenu 1 od strane  Webera, dok je po ocjeni SIGMA-e, Crna Gora je za dostupnost informacija dobila ocjenu 3 (upravo je jer Sigma koristi druge indikatore za mjerenje transparetnosti i otvorenosti javnih institucija).

Takođe, u oblasti oblast službeničkog sistema, Crna Gora je u Izvještaju Evropske komisije  iz aprila 2018. godine dobila pohvale za nova rješenja u Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi, koja su na snazi od 1. januara, odnosno 1. jula 2018., pa nisu obuhvaćena izvještajem WeBera.

Kada je u pitanju oblast pružanja usluga, Crna Gora je dobila ocjenu 2 za percepciju javnosti  vezanu za dostupnost usluga, ali i ocjenu 3 za percepciju javnosti kada je u pitanju orjentacija javne uprave ka građanima. Dok je u  Izvještaju SIGMA-e ocjena 4 za SIGMIN indikator koji se odnosi na učinkovitost i efikasnost postupaka pred državnim organima. Istraživanje npr. u okviru projekta „Balkan barometar 2018“ pokazuju visok procenat učešća građana u kontaktu sa institucijama javne uprave, po čemu je Crna Gora lider u regionu.  Takođe, istraživanje pokazuje umjereno zadovoljstvo zadovoljstvo građana vremenom potrebnim za dobijanje informacija/usluga."

Iz Ministarstva vjeruju da s obzirom da je u 2018. godini najveći  broj realizovanih aktivnosti u oblasti javnih politika (donijet Srednjoročni program rada Vlade, unaprijeđen zakonodavni okvir za strategijsko planiranje i koordinaciju javnih politika, završene sve aktivnosti za izvođenja prvog akreditovanog programa za strategijsko planiranje, donijeta Uredba o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, donijeta Odluka o Savjetu za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija) da će ovi rezulati biti prepoznati u Izvještaju za 2018.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.