Ulaganja u barsku bolnicu dokaz da se ta ustanova približava savremenom medicinskom centru
Foto: PR Centar

Hrapović otvorio renovirani operacioni blok i porodilište u Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“

Ulaganja u barsku bolnicu dokaz da se ta ustanova približava savremenom medicinskom centru

Blagovremnost, efikasnost i dostupnost zdravstvene zaštite su prioriteti, a ulaganje u rekonstrukciju i adaptaciju postojećih medicinskih objekata imperativ od koga Vlada i Ministartsvo zdravlja ni u narednom periodu neće odustati, poručio je resorni ministar Kenan Hrapović.

On je danas svečano otvorio renovirani operacioni blok i porodilište u Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ u Baru, u koje je uloženo oko 85 hiljada eura, prenosi PR Centar.

Hrapović je kazao da su posljednja ulaganja u barsku opštu bolnicu dokaz da se ta zdravstvena ustanova približava savremenom medicinskom centru, „kakav ovaj dio crnogorskog primorja i Crna Gora zaslužuju“.

„Blagovremenost, efikasnost i dostupnost zdravstvene zaštite je prioritet Vlade i Ministarstva zdravlja. Takođe, ulaganje u rekonstrukciju i adaptaciju postojećih medicinskih objekata je imperativ od koga ni u narednom periodu nećemo odustati“, istakao je Hrapović.

FME7447

Foto:PR Centar

Posebno ohrabruje činjenica da na tom putu, kako je rekao, postoji podrška i pomoć donatora, koji prepoznaju važnost ulaganja u zdravlje.

„Dugujemo zahvalnost svim donatorima, koji su, izdvajajući značajna sredstva u rekonstrukciju i adaptaciju odjeljenja za akušerstvo i operacionog bloka, doprinijeli da se kvalitet zdravstvene zaštite, u ovom segmentu, podigne na viši nivo“, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, Vlada je ove godine za nabavku savremene opreme za bolnicu u Baru uložila skoro 320 hiljada eura.

„Početkom naredne godine počinje investicija vrijedna 1,1 milion eura, kroz projekat energetske efikasnosti, kako bi se uslovi rada svih zaposlenih poboljšali i kako bi se građani osjećali ugodnije u barskoj bolnici“, kazao je Hrapović.

FME7491

Foto: PR Centar

Ulaganje u objekte i opremu, kako smatra, ne znači mnogo, ako se istovremeno ne ulaže u kadar.

„Skoro 300 zaposlenih u barskoj bolnici posvećeno i odgovorno rade svoj posao i pružaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a naš doprinos dajemo na način, što smo samo prošle godine obezbijedili i opredijelili preko 20 specijalizacija. Želimo da mladi kadar, kada se vrati sa specijalizacija, zajedno sa postojećim kadrom, podigne kvalitet zdravstvene zaštite na viši nivo, kako bi građani zdravstvenu zaštitu ubuduće dobijali u mjestu boravka“, pojasnio je Hrapović.

Direktor Opšte bolnice „Blažo Orlandić“ u Baru, Dragoslav Tomanović, kazao je da ta bolnica ima tradiciju dužu od 70 godina i da danas predstavlja regionalnu zdravstvenu ustanovu za pacijente Bara, Ulcinja i dijela Budve.  

„To je više od 80 hiljada stanovnika. U bolnici se godišnje hospitalizuje oko osam hiljada pacijenata, bude operisano oko 1.500, a na svijet dođe oko 800 novorođenčadi. Vrijednost radova i opreme  rekonstruisanog operacionog bloka je oko 50 hiljada, a porodilišta oko 35 hiljada eura“, kazao je Tomanović.

hrapovic

Foto: PR Centar

U operacionom bloku su, kako je kazao, instalirani senzorski elementi za pranje ruku i instrumenata, kao i sistem polica za sterilizaciju.

„Zamijenjene su sanitarije, elektroinstalacije i keramika u predsali, ugrađena automatska vrata na sve tri sale i ulazu. U porodilišu je adaptirana porođajna sala, renoviran je dječji boks i sve sobe, rekonstruisana dva sanitarna čvora i jedan novoizgrađen“, rekao je Tomanović.

On je zahvalio svim donatorima na, kako je dodao, vrijednim donacijama za bolnicu u Baru i istakao da su u toku uspješni pregovori sa Kompanijom Voli, oko donatorskog ugovora vrijednog preko 60 hiljada eura.

„Nadamo se da će to biti završeno za 10-ak dana, a odnosi se na nabavku vrijedne medicinske opreme“, kazao je Tomanović.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, rekao je da su renoviranja operacionog bloka i porodilišta, samo neki od projekata koji će biti realizovani u barskoj opštoj bolnici.

„Već na proljeće se svi radujemo početku radova na projektu energetske efiksanosti, a ubijeđen sam da će predstavnici privrede i Opština Bar, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje i dalje nastaviti da podržavaju sve aktivnosti, koje se budu sprovodile sa ciljem poboljšanja uslova rada medicinskog osoblja, ali i boravka svih pacijenata u ovoj bolnici“, kazao je Raičević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.