Marković: Zakonito Rješenje o zatvoru za Kneževića i Medojevića
Marković, Foto:Twiter@VladaCG

Ustavni sud može da preispituje

Marković: Zakonito Rješenje o zatvoru za Kneževića i Medojevića

Rješenje o stavljanje u zatvor poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića je zakonito.

Predsjednik Marković je na kraju posjete Danilovgradu rekao, odgovarajući na pitanja novinara da je imao prilike da čuje mišljenja i polemiku stručne i laičke javnosti na temu zakonitosti i ustavnosti Rješenja kojim se poslanici stavljaju u zatvor zbog odbijanja da svjedoče na sudu.

„Bez obzira što uvažavam sve te ljude koji su na tu temu govorili, i sâm sam pravnik, jedino ko je ovlašćen da ocjenjuje ustavnost akata u Crnoj Gori, u pravnom sistemu pa i pojedinačnih rješenja u tim aktima je Ustavni sud. Treba svi da ostavimo Ustavnom sudu da se odredi prema takvim inicijativama i kaže da li je to Rješenje ustavno ili ne. U svakom slučaju ono je zakonsko rješenje, Apelacioni sud je postupao po ovlašćenjima koja su data u Zakonu i ne može se govoriti o nezakonitoj odluci nego se samo može u ovom trenutku voditi rasprava o tome da li je to rješenje ustavno“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je odluka u nadležnosti pravosuđa i da treba sačekati odluku Ustavnog suda.

„Ne treba političari pa ni Predsjednik vlade da arbitriraju da li je trebalo ili ne. Imamo odluku sudske vlasti i sada u zakonskoj proceduri svi koji imaju drugačije mišljenje treba da dokažu da je to njihovo mišljenje utemeljeno na ustavu i na zakonu. Ali slažem se sa vama da je ovo poremetilo dobar ambijent koji smo uspostavili u Parlamentu kroz formiranje radne grupe koja je imala za cilj da radi na izmjenama izbornog zakonodastvtva. Vjerujem da će se naći rješenje i za ovu situaciju, ali iz ove situacije treba svi da izvučemo poruku, i političari i pravnici i građani, ne može neko sebi uzeti za pravo, zaista to je nedozvoljen, to nije dozvoljeno u razvijenim demokatijama da optužite nekoga za najteža, za najgrublja krivična djela a za to ne ponudite dokaze. Ne optužujete Vi Milivoja Katnića kao građanina za ono što ste mu stavili na teret nego Milivoja Katnića kao državnog tužioca, dakle instituciju Crne Gore, instituciju koja vodi jedan specifičan predmet, jedan od najznačajnijih predmeta u pravnoj praksi Crne Gore“ – rekao je premijer.

„Ako za to ne ponudite dokaz morate biti spremni da odgovarate“ – dodao je.

20181211DanilovgradIzjavenakonradneposjeteOpstini3

Pozvan da prokomentariše tvrdnju poslanika Nebojše Medojevića da iza posljednjih događaja stoji potpredsjednik Vlade Zoran Pažin Premijer Duško Marković je rekao da se Vlada ne bavi demantovanjem tog poslanika.

„Kada bismo demantovali gospodina Medojevića Vlada bi se samo bavila demantima. To je političar koji je sklon da daje ocjene iz pouzdanih izvora iza kojih ne stoje činjenice. I kada nakon toga dođete pred sud pravde ili zakona onda se smatrate ugroženim. Dakle, gospodin Medojević je sklon takvim vrstama kvalifikacija. Vidite da imamo dobre rezultate, da takve kompaktnosti i sloge nema, takvih rezultata ne bi bilo. Dakle, ostavimo gospodina Medojevića da nastavi da funkcioniše i živi sa nepoznatim, takvim izvorima“ – rekao je predsjednik Vlade.

20181211DanilovgradIzjavenakonradneposjeteOpstini1

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je država Srbija odgovorila Crnoj Gori na notu u vezi sa optuženom Brankom Milić koja se sklonila u Ambasadu Republike Srbije i da li Vlada ima odgovor Srbije, rekao da je Vlada uputila i notu i urgenciju, ali da odgovor nije stigao.

„Bićemo strpljivi, čekamo reakciju zvanične Srbije, Vlasti Srbije i u zavisnosti od te reakcije mi ćemo postupati u skladu sa našim interesima i našim zakonodavstvom“ – rekao je predsjednik Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.