Zloupotreba bolovanja: Disciplinski postupak protiv 14 ljekara
ilustracija

Podgorica

Zloupotreba bolovanja: Disciplinski postupak protiv 14 ljekara

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je za Dan da su ove godine pokrenuli disciplinski postupak protiv 14 ljekara zbog sumnje da su faslifikovali bolovanja koja su odobravali pacijentima.

On je istakao da sprovode intenzivne kontrole i da privremenu spriječenost za rad zloupotrebljavaju i pacijenti i poslodavci.

Kavarić objašnjava da su poslodavaci tražili da se ispita opravdanost u 21 slučaju privremene spriječenosti za rad tokom 2018. godine.

“Neophodno je stvoriti uslove da ljekari sami odlučuju prilikom davanja bolovanja, jer imamo zloupotrebe sa obje strane. Komisija za kontrolu kvaliteta rada svakodnevno obavlja monitoring i evaluaciju kvaliteta zdravstvene zaštite, predlaže mjere za unapređenje kvaliteta rada, daje mišljenja i predloge u vezi sa organizacijom rada i sprovodi i druge mjere iz domena utvrđene nadležnosti, u skladu sa zakonskim, podzakonskim i unutrašnjim propisima ustanove. Dakle, po nalogu direktora i Komisije za kontrolu kvaliteta svakodnevno se kontroliše i propisivanje privremene spriječenosti za rad. Imamo situaciju i da poslodavci sumnjaju u izvještaje ljekara koji propisuju bolovanja. Tokom 2018. godine 21 poslodavac podnio je zahtjev za provjeru opravdanosti privremene spriječenosti za rad”,  ističe Kavarić.

On navodi da su tokom ove godine, na zahtjev Ministarstva zdravlja, sprovedene dvije eksterne kontrole kvaliteta rada ljekara.

“Nakon sprovedenog postupka iz dijela nadležnosti Komisije za kontrolu kvaliteta rada ustanove, te uvida u službenu dokumentaciju Komisije Ministarstva zdravlja Crne Gore sa eksternih kontrola, pokrenut je postupak protiv 14 doktora, koji će nakon utvrđivanja odgovornosti biti sankcionisani u skladu sa zakonom”,  navodi Kavarić.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Danu je saopšteno da je postupak ostvarivanja prava na privremenu spriječenost za rad decidno propisano od strane Fonda kao i kriterijumi za utvrđivanje dužine bolovanja i isti su inovirani od polovine 2016. godine, a na njih je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja.

“Fondu su se povremeno obraćali poslodavci zahtjevom za provjeru osnovanosti odobrenog bolovanja (tokom 2017. godine i početkom 2018. godine je bilo svega nekoliko zahtjeva) i provjerom istih je utvrđeno da je ispoštovana procedura i da postoji medicinska dokumentacija na osnovu koje je odobreno bolovanje. Napominjemo da domovi zdravlja vrše kontrolu osnovanosti odobrenih bolovanja preko Komisije za kontrolu kvaliteta u svojoj ustanovi, a izabrani doktori su u obavezi da sačinjavaju mjesečne izvještaje o odobrenim bolovanjima i isti se dostavljaju direktoru ustanove i Ministarstvu zdravlja”,  navode iz Fonda.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.