U BiH 752 stogodišnjaka, najstariji Sarajlija sa 114 godina
Sarajevo, foto: EPA

U BiH 752 stogodišnjaka, najstariji Sarajlija sa 114 godina

Onih koji imaju 100 ili više godina u Bosni i Hercegovini ima 752. Najstariji je jedan Sarajlija koji je napunio 114 godina.

Pozivajući se na podatke Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), portal Kliks prenosi da u BiH ima mnogo više žena koje imaju 100 i više godina.

"Od ukupnog broja stogodišnjaka, muškaraca je 214, a žena 538“, kažu iz Agencije.

Najviše stogodišnjaka živi u Mostaru, čak njih 46, od čega je 13 muškaraca i 33 žene.

Do prije dva mjeseca, u BiH je živjelo 769 osoba starijih od 100 godina kada je, takođe, broj žena koje su napunile sto i više godina bio dvostruko veći.

Najstarija osoba u BiH je muškarac rođen 25. septembra 1904. godine koji živi na području Opštine Stari grad Sarajevo.

Najstarija osoba na svijetu je 115-godišnja Kane Tanaka.

Vjeruje se da je najdugovječnija osoba na svijetu do sad bila Francuskinja Žan Kalmen koja je živjela 122 godine i 164 dana.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.