Uručena Nobelova nagrada za mir
Nadia Murad i Denis Mukvege, foto: Beta/AP

Uručena Nobelova nagrada za mir

Aktivistkinja Nadia Murad iz Iraka i ljekar iz Konga Denis Mukvege, popraćeni velikim ovacijama primili su Nobelovu nagradu za mir za ovu godinu.

Norveški odbor za dodjelu Nobela istakao je njihovu borbu protiv seksualnog nasilja "kao oružja rata i u oružanim sukobima".

"Ujedinjuje ih borba za pravdom, usprkos različitim pozadinama", kazala je Berit Reis Andersen, čelnica Odbora.

"Usprkos tome, oni su povezani, kao i sa svim osobama koje su žrtve zlostavljanja", kazala je Reis Andersen na ceremoniji u Oslu.

Nadia Murad preživjela ropstvo i silovanje od strane džihadista ISIS-a

Nadia je bila jedna od približno 7000 djevojčica i žena Jezida, koje su otete iz svojih sela u sjevernom Iraku 2014. godine. Teroristi su poharali grad Sinjar, gdje su muškarcima naredili da se preobrate ili umru, a žene oteli kako bi ih prodali u seksualno ropstvo.

Nadijina obitelj ubijena je u masakru, a ona je prisilno odvedena u Mosul. U svojim memoarima "Posljednja djevojka: Moja priča o zatočeništvu i moja borba protiv Islamske države" opisala je kako je seksualno nasilje počelo istog trenutka kada je stavljena u autobus za Mosul.

Denis Mukvege liječi žrtve silovanja u Kongu

Mukvege, ljekar koji pomaže žrtvama silovanja u istočnom gradu Bukavuu, upozorio je kako bi izbori u Demokratskoj Republici Kongo, koji se održavaju ovog mjeseca, mogli dovesti do sukoba, ako ne budu slobodni i pravedni, a analize pokazuju da neće, piše Rojter.

Izbori 23. decembra, biće prvi demokratski prenos moći i njima će se završiti vladavina predsjednika Džosefa Kabile koja traje od 2001. godine, kad mu je ubijen otac.

"Ono što sam vidio dok sam napuštao svoju državu me nije uvjerilo", kazao je Mukvege za Reuters, nekoliko sati uoci dodjele nagrade.

"Ima nedovoljno priprema za izbore i puno pripremanja vojske. Veoma sam zabrinut da ti izbori neće biti slobodni, pravedni, vjerodostojni i mirni i da u slučaju velikih prevara pobornici kandidata gubitnika neće prihvatiti rezultate."

Mukvege je kazao da se vlast teško nosi sa rokovima uoči glasanja, a da se u istočnim graničnim područjima sa Ruandom, Ugandom i Burundijem pojačava nasilje, piše Reuters.

"Ti elementi mi sugerišu da se priprema opresija, u najboljem slučaju, a to bi mogao biti i rat protiv svog naroda", zaključio je novi nobelovac.

Kabila je trebalo da odstupi sa vlasti još 2016. godine, na kraju Ustavom predviđenog kraja mandata. Ali su izbori za njegovu zamjenu više puta odgađani, a u protestima protiv tih odluka ubijene su desetine ljudi.

Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.