Crna Gora otvorila poglavlje 27, dokaz snažne posvećenosti procesu evropske integracije
Foto:Twiter

Brisel

Crna Gora otvorila poglavlje 27, dokaz snažne posvećenosti procesu evropske integracije

Crna Gora je i zvanično na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Evropskoj uniji u Briselu, otvorila pregovore u poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

"U pitanju je veliki uspjeh i važan korak na putu ka Evropskoj uniji gdje sada imamo otvorenih 32 pregovaračka poglavlja -  objavio je Ministarstvo vanjskih poslova na Twiteru.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je istakao da Crna Gora danas ima otvorena 32 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena zahvaljujući intenzivnom radu.

"To je dokaz naše kontinuirane i snažne posvećenosti procesu evropske integracije. Vjerujem da ćemo otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja u mjesecima pred nama, još jednom potvrditi lidersku poziciju Crne Gore ali i dati novi zamah integracionom procesu, ne samo naše zemlje već i država regiona, te potvrditi kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana", kazao je crnogorski šef diplomatije.

Istakao je da je otvaranje poglavlja 27 vrlo značajno i iz razloga što je Crna Gora i Ustavom 2007. godine definisana kao ekološka država, posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti.

" Proces evropske integracije nema alternativu.To je jedini okvir koji garantuje stabilnost u regionu a na taj način u Evropi. Zato smo sigurni da su prisustvo EU u regionu i kontinuitet politike proširenja, od fundamentalnog značaja za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou", poručio je šef diplomatije.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je ocijenio da se današnja odluka o otvaranju poglavlja 27 može smatrati skoro pa istorijskom.

Crna Gora je, kako je kazao, ispunila jedino početno mjerilo u ovoj oblasti već u julu 2016. godine usvajanjem Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, zajedno sa Akcionim planom za period 2016- 2020.

Podsjetivši da je država posvećena zaštiti životne sredine, Radulović je naveo da je Vlada Crne Gore, s ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, krajem novembra donijela odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond).

"Svjesni smo da je pred nama još dosta posla. Međutim, proces pregovaranja se ne tretira kao takmičenje, već kroz strateški pristup i odgovoran odnos prema građanima Crne Gore, u cilju poboljšanja njihovog životnog standarda. Vjerujemo da stabilna dinamika i napredak Crne Gore na putu prema EU predstavljaju i podsticaj za druge u regionu da nastave putem integracije. Štaviše, dinamika procesa koji se ogleda u otvaranju ovog poglavlja još jedna je potvrda da se politika proširenja nastavlja i živi", kazao je Radulović.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je naveo da je otvaranje pregovora u poglavlju 27 još jedan značajan korak naprijed na evropskom putu Crne Gore.

On je pozdravio i napredak u oblasti vladavine prava te kazao da u fokusu, i u narednom periodu, treba da budu aktivnosti iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24. 

Han je poručio da će Evropska komisija, kako na ekspertskom tako i finansijskom planu, nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl je kazala da je današnja Međuvladina konferencija, na kojoj je otvoreno i poglavlje 27, još jedna potvrda napretka i posvećenosti Crne Gore ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Podsjetila je da je među prioritetima austrijskog predsjedavanja Savjetom EU upravo politika proširenja koja, kako je istakla, "predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje demokratije i stabilnosti u regionu, što je u interesu kako zemalja Zapadnog Balkana tako i Evrope."

Iz Generalnog sekreterijata Vlade, saopšteno je da je otvaranje poglavlje 27, potvrda uspješno sprovedenih reformi u svim oblastima životne sredine i klimatskih promjena.

„Takođe, to je potvrda odlučnosti i posvećenosti Vlade i cijelog društva zaštiti životne sredine, očuvanju svoje bogate biološke raznolikosti i sprovođenju principa i standarda održivog razvoja“, kaže se u saopštenju.

Crna Gora je, sa poglavljem 27, do sada otvorila 32 od ukupnno 33 pregovaračkih poglavlja, te ostaje još poglavlje 8 - konkurencija. Takođe, Crna Gora je privremeno zatvorila dva poglavlja.

Poglavlje 27 jedno je od najskupljih kada je u pitanju njegova primjena. Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavle Radulović rekao je ranije da će troškovi za ovo poglavlje iznositi 1,6 milijardi eura.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.